Digitalisert julebord


2020 er året da de aller fleste tradisjoner må hives overbord, eller litt halvhjertet utsettes til neste år. Da er vi jo tilbake til normalen igjen...
Spesielt ved juletider er det vanligvis mye som skjer. Men i stedet for å avlyse alt, går det an, i noen tilfeller, å tenke litt nytt. Firmaets årlige julebord kan være ett av de områdene.
Å tenke nytt i 2020 betyr ofte: "Kan vi gjøre det på Teams?". Så når noen i Promis Qualify oppdaget online kokkekurs, var ikke veien lang til julebord på Teams.

Det ble bestemt dato og klokkeslett og invitasjon til Teams-møte ble sendt ut. Så var det å melde seg på og vente på at råvarene skulle bli levert på døra hjemme hos hver enkelt. Det var opprinnelig planlagt at råvarene skulle bli levert dagen før julebordet. Det ble ikke helt slik, men alle fikk leveranser i god tid før julebordet startet.

Både ansatte og partnere hadde forberedt seg godt, så når vi logget oss på møtet var nok de fleste kjøkken i beredskap. Det startet med velkommen og skåling til pc'en. Og selv om vi var på Teams for n'te gang denne dagen, så var jo alle invitert hjem til alle, samtidig. Og det var veldig hyggelig.

SÅ var det i gang med maten. Det foregikk ved at det ble kjørt en felles avspilling fra YouTube der to kokker loset oss gjennom tilberedelsene. Det vakte litt oppsikt når de startet med hovedretten, men det hadde sin naturlige forklaring siden hovedretten tok litt lenger tid å tilberede. Kokkene gikk nøye gjennom prosedyrene og kom i tillegg med tips og råd for hvordan dette kunne lages fra grunnen av. Noen av elementene trengte flere timers kokkelering. Så de ble levert ferdig, slik at vi skulle rekke å både lage maten, legge den opp og spise den.

Når forretten var klar ble videoen satt på pause, og de fleste beveget seg fra kjøkkenet til stua for å spise. Med pc'en på slep. Det ble pratet livlig, og i motsetning til et vanlig julebord så fikk alle her være med på alle samtaler. Så selv om det var fysisk avstand så ble det likevel veldig inkluderende. Dette gjentok seg for alle rettene, som alle holdt imponerende høy kvalitet.

Etter ca 3 timer var alle glade, mette og fornøyde. Det ble ikke noe taler, prating i baren eller dansing på årets julebord. Men maten og selskapet var fortreffelig, og som avbrekk i en heller monoton hverdag var dette absolutt verdifullt.

 

God jul!

Quizleis gjennom pandemien

"Dette er jo en totalt meningsløs overskrift", tenker du kanskje. Mer om det senere...

Vi trengte å gjøre hyggelige ting sammen i Promis Qualify, men i disse tider uten å møtes fysisk. Så på Teams kjører vi Kahoot-quizer med mer eller mindre jevne mellomrom. Noe som har blitt veldig populært.

Vi har vår egen Quizmaster, Haavard Gulbrandsen, som står for det hele. Planlegging, organisering, innkalling, lage spørsmål, lage svar, lage premier, lede quizene og dele ut premier.

Spørsmålene er et herlig sammensurium av allmennkunnskap, offentlig forvaltning, testfag og temaer det er veldig vanskelig å klassifisere. Men han er på sitt mest kreative når det gjelder å lage svar og lage premier.

Hovedpremien er besøk av en gammel gris. Men det er litt uklart om det er førstepremie, trøstepremie eller sistepremie. Og om det er en selvgående vandrepremie. Det er mulig at dette kommer opp som et spørsmål på en fremtidig quiz.

Uansett masse fjas og gøy. Noe som det ikke er så mye av ellers for tiden.

 


Så tilbake til ordet "Quizleis".

Du tenker muligens at "quizleis" er forsøk på en artig vri på nynorske "kvisleis"?
De er nok homonymer, men har bare en ting til felles: Ingen av de to ordene er såkalte ekte ord. De er altså ord som ikke er godkjent av slike som har til jobb å godkjenne ord.

Men der stopper likheten. "Kvisleis" brukes feilaktig av mange i stedet for "korleis". "Quizleis" derimot, brukes ikke av noen, og betyr noe helt annet, nemlig "Spørrelek på Kahoot fra hjemmekontor".
Fordi: "Quiz" er selvforklarende, det er "leis" som skaper forvirring.

Hvordan kan "leis" bli "Kahoot" og "hjemmekontor"?

  • "Leis" er flertallsformen av det engelske ordet "lei", som betyr "krans".
  • "Kahoot" er avledet fra engelske "cahoots", som betyr "å rotte seg sammen". En krans kan man, i et anfall av overstadig frimodighet, påstå er et antall blomster som har rottet seg sammen.
 • "Cahoots" kommer igjen fra franske "kahute", som betyr noe slikt som "provisorisk hytte". Hjemmekontoret er ubestridelig vår tids mest brukte provisoriske hytte.

Leis-Cahoots-Kahoot-Kahute

 Alt henger sammen med alt.

Så det vi gjør i Promis Qualify som ett mitigerende tiltak under pandemien, er at vi fra hver vår provisoriske hytte rotter oss sammen til spørrelek på Kahoot.

Selv om det bare er noen dager siden forrige Quizleis, gleder vi oss allerede til neste. Fint å kunne tøyse litt sammen med kollegaer, selv på avstand.

 

Buddy-ordning

Vi har en stund hatt tanken om å ha en Buddy-ordning, for å få til en enda tettere kobling mellom Qualify-medarbeidere. Ved at vi enkelt kan møtes to og to for å diskutere jobb og private temaer. Dette da livet som konsulent jo innimellom kan føles litt ensomt, og tilknytningen til selskapet kan tidvis føles fjern.

Vi er jo såpass spredd geografisk og oppdragsmessig, så dette kan være en uformell og trygg måte å raskere fange opp og få luftet krevende utfordringer i oppdragene. Både for veiledning og for å sette i gang tiltak.

Vi har hatt en Buddy-ordning av frivillig karakter i ca 7 måneder nå. Av de som har vært med så karakteriseres dette som en suksess.

De fleste Buddy-parene har hatt over 4 møter og det er ca. 50% av møtene, som selv i koronatid, har skjedd i det offentlige rom. Noen har til og med benyttet anledningen til å ta møtet som en rusletur i hverandres nabolag - det kan anbefales!

Noen Buddy'er rakk ikke å starte opp før koronaen dro igang. Det har for de vært vanskelig å møtes og de følte at møtene mellom Buddy'er bør være ansikt til ansikt, spesielt det første. Mens andre med stort hell har gjennomført Buddy-møter på Teams.

Kriterier for gode møter:

 • Ikke book møterom. Buddy fungerer best på kafe eller pub, over en kaffe eller en pils (eller til nøds på Teams hjemmefra).

 • Buddy-møtet skal være en løs samtale, der man snakker om seg selv, både private og jobbmessige temaer. 

  • Man kan altså f.eks også kunne snakke om en skitur man var på.

  • Med jobb så menes det både rent faglig og prosjektmessig, men også temaer som motivasjon, samarbeid, kommunikasjon, tidstyver og hindringer.

 • Buddy-møtet bør være umiddelbart etter arbeidstid, for å være i riktig modus.

 • Buddy-møtet bør ha fast frekvens, f.eks. månedsvis eller annenhver måned.

 • Man bør sette av minst 1 time til Buddy-møtet, slik at man ikke stresser.

 • Det er viktig å forstå at dette er et lagspill, og at man derfor har ansvar overfor hverandre

I tillegg til kriteriene ramset opp under her så skal det sies at de fleste Buddy’er tar oftere kontakt med hverandre for en rask prat i tillegg til møtene.

En forsiktig konklusjon etter noen måneder i drift er at ordningen bringer de ansatte nærmere hverandre og at eierskapet til et godt miljø i et konsulentselskap sitter hos hver enkelt ansatt.

Til slutt så gjengis en tilbakemelding fra to Buddy'er:

“På første Buddy-møte fikk jeg luftet en del bekymringer og reelle problemer som jeg følte var stoppende for mitt arbeide. Min Buddy kom med forslag og eksempler hvordan han hadde løst tilsvarende problemer i sitt prosjekt. Etter å ha tenkt litt på dette og relatert det til mine egne utfordringer, fant jeg en løsning på flere av de.
Og jeg fikk tatt tak i de og kunne begynne å produserte det jeg kunne begynne på. Både med de forutsetningene jeg hadde - og de som enda er uavklart.
Første Buddy-møte endte faktisk med bedre nattesøvn“

 

Promis Qualify 70 grader nord

Promis Qualify's årlige tur er en viktig del av firmaets DNA. Den gir et hyggelig avbrekk fra en hektisk hverdag og en ettertraktet mulighet for 2-3 dagers samvær med gode kollegaer. Og gir minner og samtaleemner i årevis framover. I 2020 skulle vi egentlig til Amsterdam, men av åpenbare grunner så måtte reisen foregå innenlands. Vi liker å reise langt, så da falt valget på Alta.

Det er mange hensyn å ta og faktorer å vurdere når man skal beslutte om man vil være med på en slik tur, og i år har COVID-19 for første gang kommet med i beslutningsgrunnlaget. Naturlig nok så bidro det til at mange valgte å bli hjemme. Men likevel så reiste en fin liten delegasjon til Alta. Her er deres reisebrev:

"Allerede på flyplassen får vi av reiseleder utdelt munnbind og håndsprit i rikelige mengder, så smittevernet blir ivaretatt helt fra starten.

Iført tidsriktig «antrekk», setter vi oss på flyet som tar oss til Alta i Finnmark. Det er torsdag i begynnelsen av september, og vi kan glede oss over strålende sol og nesten 20 grader når vi lander.

På flyplassen venter en hyggelig dame, som kjører oss til skiferfjellet Pæskatun. Der blir vi mottatt av et veldig engasjert søskenpar, som med en nydelig kveldshimmel og et knitrende bål i bakgrunnen, forteller oss litt om området og Altaskiferens historie. Også her står smittevern i fokus og deler av seansen foregår med hansker og munnbind for alle.

Inne i arbeidshallen demonstrerer en erfaren skiferarbeider, hvordan man går fra en stor skiferblokk, til en ferdigprodusert takstein. Han er tydelig stolt av håndverket sitt, og det er lett å la seg smitte av entusiasmen hans. Når vi får sjansen, gyver vi løs med skifersaksa og etter litt kyndig veiledning, har vi alle vår lille altaskifer suvenir.

Dagen avsluttes med en veldig bra middag i Nordlyshytta på Pæskatun. Vi får servert den samiske nasjonalretten Bidos, en gryte laget med reinsdyrkjøtt og grønnsaker.

Fredag morgen merker vi igjen at det er spesielle tider. Hotellet har av smittevernhensyn valgt å ikke servere frokost, så den inntas på en bedre restaurant bare et skifersteinkast unna.

Fredag er fagdag, og en fin kombinasjon av forskjellige temaer står på agendaen. Dagen starter med en presentasjon om Helhetlig Testing. Vi diskuterer og jobber oss gjennom oppgaver til dette temaet. Deretter følger en time med Big Testing. Etter lunsj får vi innføring i hvordan en fagartikkel skrives, og vi ser litt på hvordan vi skal jobbe med dette fremover. En interessant dag avsluttes med en sesjon med risikoanalyse i praksis. Siden mange er hjemme så foregår hele fagdagen, inkludert gruppeoppgaver, on-line. Så ingen går glipp av det faglige utbyttet ved turen (bare alt det andre).

I egentiden på ettermiddagen tar noen en liten rusletur i Alta. De besøker Nordlyskatedralen og Alta kirke, som har Altaskifer på taket. Andre har mer regresjonstest i tankene og sjekker nok en gang ut den lokale puben Barila. Her har de forøvrig heldigital bestilling og betaling. Man bestiller og betaler på telefonen og på veldig kort tid står det en servitør ved bordet for å levere produktene. Man får også en kvittering på e-post pr handel, så man kan lett holde oversikten.

Kvelden tilbringes på den hyggelige restauranten Stakeriet, hvor vi spiser en smakfull treretters med god drikke til. På nytt dukker skiferen opp som tema. Denne gangen i form av desserten osteskifer, en nydelig, men (for noen) en noe mektig ostekake.

Lørdag morgen er vi klare for nye eventyr. RIB- tur inkludert fisking og lunsj på Storekorsnes, står på programmet. Underveis passerer vi breddegraden 70 grader nord og nyter storslått natur og herlig frisk sjøluft. RIB føreren tar noen stopp ved utvalgte steder, blant annet Bekkarfjord. Dette er en grønn og frodig perle, ved Seiland nasjonalpark. I tidligere tider hentet bøndene vinterfor her. Gresset ble rullet ned fjellsidene i notsekker, og fraktet til gårdene i båt.

I Bekkarfjord treffer vi mannen som skal ta oss med til de beste fiskestedene. Det er vel flere av oss som håper på å dra opp storfisken, men vi må stort sett nøye oss med småsei. Dagens største fisk, blir en torsk på 6 kilo!

 

Frisk luft gir matlyst, og vi drar til Storekorsnes for lunsj. Her hilser vi på kongekrabben, og noen blir ganske gode venner med disse krabatene.

Etter en bedre lunsj med fiskesuppe og kongekrabbe på menyen, er vi klare for dagens konkurranse, øksekast! Konkurranseinstinktet våkner, og etter et par prøverunder, er vi klare. Dette er lettere sagt enn gjort, men noen er mer treffsikre enn andre, og en verdig vinner kåres.

Siste kveld i Alta tilbringes på restaurant «Du Verden». Dette blir nok en kveld med god mat og drikke. En morsom kveld, med gode historier og mye latter.

Søndag formiddag setter vi kursen sørover, med mange gode minner fra nordlysbyen Alta i bagasjen."

P.S.

Ingen av reisedeltagerne ble smittet av korona.

Fagkveld innen Virksomhetstest

Alle mann på hjemmekontor har ingenting å si for gjennomføring av fagkvelder i Promis Qualify. Her møtes vi allikevel.

Så, en onsdag i juni møttes vi via videokonferanse til fagkveld i 'Virksomhetstest'.
Christian Brødsjø tok oss gjennom en presentasjon av hvordan planlegge test av prosjekter som ikke 'bare' består av IKT og 'systemer'. Som referanseprosjekter viste han eksempler fra bl.a. nye Veterinærinstituttet.

Testscenarier for virksomhetstester utarbeides med utgangspunkt i virksomhetens krav til funksjon i arealene og arbeidsprosedyrer. Her må det tas hensyn til de ulike involverte aktører og grensesnitt, prosedyrer, geografisk plassering og tekniske anlegg.

Christian Brødsjø

Vi jobbet også i grupper med et allerede oppsatt scenario, som beskrev et automatisert bibliotek med flere elementer og integrasjoner. Espen Schaathun hadde lagt mye flid i oppgaven, som var både detaljert og spennende - og høyaktuell. Oppgavene gikk på å identifisere de enkelte verdikjedene/testområdene som bør testes, samt å vurdere hvilke grensesnitt som er spesielt kritiske.

Det var stort engasjement i diskusjonene, og vi fikk vi trening i å lese scenario med et ekstra øye på testobjekter.

Etter endt fagkveld har vi alle fått mer innsikt i hvordan benytte teknikker fra planlegging av software-prosjekter til byggeprosjekter og andre ‘annerledesprosjekter’.

De første to skolebibliotek etablert

Vi lovte en oppdatering på vårt samarbeid med Education for life, hvor vi sammen skal etablere 12 skolebibliotek i Nepal.

Her er en oppdatering fra første fase av prosjektet, hvor de to første bibliotekene er etbalert. Det er skrevet av Meena, som har vært ute på skolene med bøker og materiell.

--

En varm hilsen fra Nepal.

Jeg skriver om
reisen til Baglung for bibliotekprosjekt-2020.

Baglung ligger i vestre del av Nepal. Vår destinasjon var Gadikhola og Chiate i Dhorpatan kommune-6 Nishikhola Rural Municipality-5 i Baglung distriktet, i to forskjellige retninger. Det tok oss nesten 10 timer å nå landsbyen med jeep fra Pokhara. Vi dro til Shree Bidhya Bikash Secondary School neste dag, etter vår lange reise der 331 elever og lærere ventet å hilse på oss me
d vakker krans.
Alle så veldig glade og spente ut. Etter velkomstseremonien overleverte vi bøkene til skolen. De var veldig glade. Skolen hadde bare noen få bøker. Det hjelper skolen å bygge et bibliotek ved å tilby bøker. De er veldig takknemlige for EFL og Promis Qualify Project. I følge lærere, kan de lære elevene ordentlig med læremateriell, da bøkene vil være referanse til å hjelpe til med å undervise.

Den andre dagen etter 2,5 timers kjøring nådde vi Shree Janajyoti Basic School hvor 101 elever og lærere ventet på oss. Det føles vikitg å nå denne skolen der ingen andre organisasjonene nådde frem. Rektor, andre lærere, studenter og samfunn er glade for å motta dyrebare bøker. Læreren sa at disse bøkene hjelper til med å utdanne ikke bare elever, men også hele landsbyen og samfunnet. Bøkene vil være veldig nyttige for elever og lærere.

Mina
 
-
 
   
 
 
 
Her kan du lese artikkelen i sin opprinnelige form på EFL sine hjemmesider.
 
Tekst og bilder gjengitt med tillatelse fra EFL.

Generalforsamlingsmiddag 2020

Årets Generalforsamlingsmiddag gikk av stabelen på tampen av februar, og vi møtte forventningsfulle med partnere opp på Vinoteket.
Vi ble ikke skuffet.
Vi fikk servert nydelig pizza, alle med tilpasset vin. Det startet med pizza med løyrom, via krabbe, rakfisk og kamskjell til sopp og kjøttboller.

Stemningen var god allerede fra start, og latteren satt som alltid løst.


I takt med at firmaet vokser, så vokser også andelen eiere og omfanget av middagen.
Dette er en av gledene ved å jobbe i Promis Qualify, man får tilbud om medeierskap, og kan glede seg til middag og godt drikke i godt selskap.

  

Promis Qualify og Education for Life etablerer 12 skolebibliotek i Nepal

Vi åpner det nye året med en god nyhet - vi er så heldige at vi får samarbeide med Education For Life, Nepal også i år. I tre år nå har vi samarbeidet med EFL om ulike prosjekter. Deres gode prosjekter, lokale forankring og kostnadseffektive gjennomføring har vært avgjørende for at vi velger å videreføre samarbeidet om nye prosjekter i Nepal.

EFL ønsker i år å satse på biblioteker til grunnskoler i Nepal. De har fått mange henvendelser fra skoler som mangler bøker og grunnleggende læremateriell til undervisningen, så dette er et godt og viktig arbeid.

Mer enn 80 biblioteker har allerede fått skolebøker gjennom hjelp fra EFL. Med støtten på kr 100.000,- fra Promis Qualify i år skal vi sammen utstyre ytterligere 12 skoler med bibliotek, bøker og læremateriell.

EFL har i år plukket ut 12 skoler i fire forskjellige distrikter i Nepal som har et prekært behov. Disse skolene har ingen biblioteker og ingen bøker. Noen av disse er i det jordskjelvberørte området, der de har mottatt støtte fra myndighetene til selve gjenoppbyggingen av skolene, men de har ikke nok læremateriell og bøker til elevene sine.

Skolene har bedt om hjelp hos mange organisasjoner til å etablere biblioteker, men at EFL og Promis Qualify støtter dem utgjør den store forskjellen. Dette gjør at de kan utdanne barn og på lang sikt hjelpe flere ut av fattigdom. Vi er glade og ydmyke for å kunne bidra til dette.

Vi lover oppdateringer fra de ulike prosjektene utover våren og høsten. Følg med på nettsidene våre!

Promis Qualify vrikket julen inn

Juleshow med Qualify-gjengen - og som alltid hyggelig å treffe sine kollegaer. Mat må man jo ha - og vi startet med å spise på Cantina Cortina, noen angret nok på at de ikke hadde bestilt pizza - den smakte godt :) Deretter ble det en kort rusletur bort til Rockefeller for å få med seg årets juleshow sammen med mange damer og noen menn. Jens Pikenes kjørte showet som vanlig, med hyggelig prat, sang og mye hoftevrikk, samt glinsende og glitrende antrekk. Mange kjente melodier var på listen, inklusive en hyllest til Anne Grethe Preus. Vakker melodi, men mye allsang gjorde at den ble noe flerstemt :)

Ylvis bidro, og for min del hevet dette "kvaliteten". De fremførte melodier med stil - inklusiv "The Fox". Gjesteartistene Silje Nergaard og Marion Ravn sang melodier som gjorde at konserten ble en variert musikalsk symfoni. Det var god stemning i salen og nå kan vi vrikke oss inn i julefeiringen med godt humør etter morsomt, glitrende, variert juleshow. Takker for en hyggelig kveld og ønsker alle en god jul.

    

 

EuroSTAR 2019 - A STAR is re-born

EuroSTAR er den største og viktigste konferansen for software testing i Europa. Der samles over 1000 fagfolk i alle avskygninger for en uke med faglig påfyll, nettverksbygging og temperaturmåling. I år ble konferansen arrangert i vakre Praha.

 Praha by night

Vi i Promis Qualify har satt kompetansedeling høyt på agendaen. Derfor er vi veldig stolte av vår "streak" med foredrag både på både EuroSTAR og Testdagen Odin 3 år på rad. På årets EuroSTAR var det Kristina Lassen Tangen som var vårt bidrag til konferanseprogrammet. Kristina har også tidligere holdt foredrag på EuroSTAR, i Manchester 2011. Den gangen var tema erfaringer med smidig testing i et stort utviklingsprosjekt, et tema som fortsatt har relevans. Men på årets utgave av EuroSTAR hadde Kristina og hennes prosjektleder i Tolldirektoratet fått antatt et foredrag om testingen av Ekspressfortolling.

Who do we think we are?

5 år er ikke lang tid, sett i et relativt perspektiv. Men når vi setter oss ned og ser på hva vi har jobbet med og faktisk utført, så blir vi en smule imponert over oss selv. Vi er ganske så freidige som tar så stor plass på anerkjente arenaer som f.eks EuroSTAR og Odin.

  

Vi er jo et lite selskap, men vi har dedikerte maur som leverer.

Dersom vi ser på foredrag vi har holdt de siste årene så er det en god liste som dukker opp:

EuroSTAR

 • 3 foredrag på Eurostar i løpet av 5 år

 • Christian Brødsjø som vinner av beste foredrag med “The sky is the limit” i 2017

 • deltatt som ivrige tilhørere hvert år

Odin

 • stolt sponsor de siste 2 år

 • over flere år representert i Dataforeningens faggruppe Software Testing som arrangerer Odin

 • ekte hattrick med 3 påfølgende år med foredrag, senest i 2019 med Richard Rostad og lyntale ved Espen Schaathun

Bjørn Andersen begynner i Promis Qualify

Bjørn har over 15 års erfaring innen testfaget, men han startet opp som forretningsrådgiver, med beslutingsstøtte og håndtering av virksomhetsdata.

Han er en som trives med det strategiske, og jobber gjerne i grenselandet mellom forretning og teknologi, noe han synes er spennende.

I tillegg til å være operativ testleder, har Bjørn hatt en rekke oppdrag som testrådgiver, og han har også bakgrunn i å sette opp testrammeverk basert på TMMi.

Bjørn har erfaring med både prosjekter hvor tradisjonelle og smidige tilnærminger er benyttet, og han har god erfaring med testplanlegging og -gjennomføring i begge metoder.

Vi er glade for å ha Bjørn ombord i Promis Qualify - velkommen skal du være!

Sommer

Sommer er tiden for å lade batteriene, oppleve nye ting og nyte nuet.

Men, om det er late dager på stranda ved Middelhavet, på festival i Portugal, på hytta på Hvaler eller i en kano mellom strykene i Karasjokka, så er det å trekke de lange linjene en del av det å lade batteriene og rydde opp mentalt. Man får litt ekstra tid til å tenke på det som har vært og det som kommer framover.
Kanskje man tenker at nå er tiden inne for utfordre seg selv og prøve noe nytt? På tide å bryte ut av et mønster man har gått litt lei av? Eller kanskje man vil forsøke å gjenfinne noe man en gang hadde?

Hos oss har alle vært igjennom lignende tankeprosesser.
Og pussig nok: For hver og en av oss har det resultert i overgang til Promis Qualify.

Hvis du ble litt nysgjerrig nå (og har litt tid mellom halvliterne, tapasrettene, konsertene og elvestrykene) ta en titt på hva og hvem vi er, og hva vi kan tilby.

Vi er pr i dag 13 sammensveisede kollegaer (to nye på vei inn over sommeren). Vi er fordelt på oppdrag innen bank, forsikring, helse, skatt, politi, toll, offentlig kommunikasjon, landbruk og offentlig velferd.

Les mer om oss ved å klikke på: Jobbmuligheter

God sommer. Og lykke til med de lange linjene! 

Testkonferansen Odin 2019 - Promis Qualify med tre på rad!

Forsmak Odin foredrag

Testkonferansen Odin er Norges viktigste samlingsplass for oss som lever av og for software testing. Programmet for 2019 ble høytidelig lansert på en slippfest på Kulturhuset i Oslo, godt regissert av Dataforeningens faggruppe for Software testing. 

Vi i Promis Qualify har holdt foredrag på de to foregående Odin-dagene og støtter aktivt opp om arrangementet som sponsor. Å dele vår fagkompetanse og erfaringer fra våre oppdrag er en viktig del av vår kultur. Også i år har vi derfor sendt inn forslag til foredrag på Testkonferansen Odin. Spenningen var naturligvis stor da årets program ble presentert. Og jammen fikk vi også i år antatt foredrag! For tredje år på rad får vi anledning til å dele kunnskap med andre testspesialister! 

Heidi Raae Bønke begynner i Promis Qualify

 

For et lite firma som Promis Qualify er det alltid stort når det begynner en ny medarbeider. Så hele gjengen er veldig begeistret over at Heidi nå i mai begynner hos oss!

Hun er 37 år, har tre barn og er bosatt i Rælingen. Hun er byggherre og prosjektleder i heimen, i tillegg til mor, kokk og taxisjåfør til cheerleading-trening.

Hun er fra Lørenskog og har opprinnelig en bachelor i Bioteknologi fra Ås. Da det å klone gener ifm masteroppgave ble for kjedelig, prøvde hun seg innen IT og tok en ny bachelor, denne gangen i Anvendt Datateknologi på Høgskolen i Oslo. Hun er likevel fortsatt meget stolt av sine 2 vekttall i birøkt fra tiden i Ås, selv om IT-bransjen ble retningen hun endte med å gå.

Promis Qualify 5 år: Intervju med daglig leder

Promis Qualify runder 5 år som firma. Vi syntes derfor det var på sin plass å gjøre et intervju med daglig leder, Remi Hansen.

 

Promis Qualify har eksistert i 5 år. Hvilke tanker ble gjort foran oppstarten og har selskapsetableringen  svart til forventningene?

- Etableringen av Promis Qualify for 5 år siden var motivert av et ønske om å skape et selskap annerledes enn noe vi så i markedet da. Vi ønsket et selskap av svært erfarne testledere, som i tillegg til bunnsolid testkompetanse også var i stand til å se software kvalitet i et større perspektiv. Vi ønsket å skape et selskap hvor kunder med krevende prosjekter kunne finne testledere som gir dem, som prosjekt- og linjeledelse, de gode rådene basert på forretningsrisiko. Vi kaller det «Testtjenester med et forretningsperspektiv». Etableringen har i høyeste grad svart til forventningene. Det har vært stor etterspørsel etter våre tjenester fra første stund. Og vi har hatt gode tall og jevn vekst i fem år, samt veldig mange utviklende oppdrag hos spennende kunder i mange bransjer. Men det som kanskje gleder oss aller mest, er å se hvor godt det indre livet i selskapet fungerer. Vi var fra starten veldig tydelig på at Promis Qualify måtte være et selskap med stor medvirkning og innflytelse fra alle ansatte. Men det vi nå ser overgår hva vi kunne forestille oss. Det tas så mange faglige, kommersielle og sosiale initiativ fra alle ansatte at vi virkelig føler at selskapet er ansattdrevet. Og det er veldig fint å se hvor mye positiv energi det kommer ut av det.

 

Hva er de viktigste verdiene selskapet kan tilby sine kunder og sine ansatte?

- I tråd med vår ambisjon om å levere testtjenester med et forretningsperspektiv, så mener jeg vi leverer bedre beslutningsgrunnlag til kundens lederfunksjoner enn det som har vært vanlig innenfor vårt fag. For ledere som skal fatte viktige beslutninger f.eks. om produksjonssetting av kritiske systemer, så skal vi gi så gode analyser at de kan føle seg trygge på at beste mulige forutsetninger ligger til grunn.

Bohemian Rhapsody 2018

Mot slutten av september bar det på årlig langhelg med oss i Promis Qualify, denne gangen sammen med våre kollegaer i PROMIS. Turen gikk til den delen av Tsjekkia som tidligere ble kalt Bohemia, en historisk region i Sentral-Europa og et tidligere kongerike som i mange århundrer var en del av det tysk-romerske rike og Habsburgerriket. Vi startet og sluttet turen i Bohemias hovedstad, Praha, som vitner om sin storhetstid med all sin fantastiske arkitektur. Fredagen ble vi ønsket velkommen av utrolige 25 grader og strålende sol, og startet med lokal lunsj med gulasj og bratwurst og herlig tsjekkisk kald pilsner på torget i gamlebyen, omringet av barokk- og middelalderarkitektur. Den "astronomiske klokken" fra middelalderen på rådhuset på torvet var dessverre under oppussing, så vi gikk glipp av den attraksjonen. 12 apostler i form av forseggjorte trefigurer viser seg visstnok hver time, og klokken er “smart” og sørger selv for å gå presist da den tilpasser sin hastighet til været!

1066 - Lenas historietime

Av Lena Jonhaugen.

1066 er et historisk og viktig tall.
I år 1066 ble England forandret for alltid, og for 1066 dager siden endret mitt liv seg.

Men der man i år 1066 regner slutten på vikingtiden, føler jeg at jeg fikk min nye start. Jeg har i løpet av disse dagene vært på sykkeltur i Piemonte, vinsmaking på slott i Bordeaux, spist på 3-stjerners Michelin-restaurant, blitt aksjonær, styrket meg faglig, fått tryggheten til å holde foredrag og ikke minst fått nye, gode venner.
Harald Hardråde var bare en guttunge da han ble med halvbroren Olav den hellige på flukt til Gardarike i 1028. Jeg følte meg kanskje litt sånn da jeg startet og skulle jobbe med de andre erfarne seniorene. Men den følelsen gikk umiddelbart over. Jeg ble varmt mottatt og alle delte av seg selv og av erfaring. Sånt blir man trygg av.
Men la oss se på hva som skjedde dette herrens år 1066, og hvordan dette passer overens med min hverdag i Promis Qualify.

England hadde et travelt år:

20. september, Slaget ved Fulford. Harald Hardråde var medkonge i Norge fra 1046, og i 1066 ønsket han å ta over den engelske tronen da denne ble ledig, og dermed invaderte Norge England. I slaget angrep Angelsakserne først og gikk mot nordmennene før de hadde klart å komme seg helt i posisjon. Harald gjorde mottrekk. Og nye nordmenn, som fortsatte å komme til slaget, fant etterhvert måter å komme seg rundt området der kampene gikk tettest for seg.

Slik det kanskje er for oss testledere noen ganger også, både at aktiviteter er igangsatt uten at vi vært involvert fra begynnelsen, og ‘plutselig’ er vi i gang med test. Og som testledere må vi noen ganger finne omveier frem til kjernen av problemene og lete etter gode løsninger.

Slaget ved Stamford Bridge fant sted ved landsbyen Stamford Bridge den 25. september 1066. Slaget sto mellom en angelsaksisk hær ledet av kong Harold Godwinson og en invasjonshær under ledelse av den norske kong Harald Hardråde. Slaget endte med at Hardråde ble drept, sammen med store deler av den norske styrken. Kong Harolds seier var imidlertid kortvarig, da han ble selv beseiret og drept av normannerne i slaget ved Hastings mindre enn tre uker senere.

Slaget ved Hastings fant sted 14. oktober 1066, og var det avgjørende slaget som førte til at normannerne klarte å invadere England.

Det var med andre ord store slag på den tiden, og for Norge var Kong Harald Hardråde av Norge i aksjon i disse.
Litt sånn som vi er representert hos de store kundene og de store prosjektene i IT Norge. Men noen ulikheter er det.

I samtiden var ordet viking reservert for personer som dro på oversjøisk hærferd. I senere tid, og særlig i nasjonalromantikken, ble betydningen av ordet utvidet til å omhandle nærmest alle skandinaver som levde i denne perioden. Og i sagalitteraturen brukes uttrykket «å dra i viking» for å beskrive at man dro på oppdagelsesreiser. Dette var menn som måtte ha stor overlevelsesevne og tilpasningsdyktighet. De måtte være flinke til jakt og fiske, utføre håndverk, og kunne manøvrere i ukjente farvann.

Vi mener det er tilsvarende med det å drive med testledelse og testrådgivning. Mange kan utføre det, men vi behandler det som et eget fag som krever opplæring og erfaring. Derfor er vi så opptatte av å vedlikeholde kunnskap og erfaring ved å holde oss oppdatert, ta kurs og sertifiseringer.

Der vikingtiden hadde konger, har ikke vi det. Vi har ikke småkonger en gang. Og vi er langt fra noe ættesamfunn. Vi har senior testledere. Vi har dog en daglig leder, en leveranse- og kvalitetsansvarlig og en salgsansvarlig. Og en scrum master og egen nettredaksjon, men vi er alle senior testledere på samme nivå. Andre oppgaver deler vi på, som når det skal arrangeres noen ‘tokt’ eller gilder.

Skipene som ble brukt i vikingtiden var en av forutsetningene for vikingenes suksess. De flate skrogene gjorde at skipene kunne manøvreres helt opp på stranden eller inn i grunne elver. De kunne også transporteres over land, de veide ikke mer enn de de kunne trekkes på hestevogn. Da kunne de reise mer og lengre, noen ganger på viktingetokt på jakt etter rikdom, makt og ære.

Det er sånn som vi gjør hos oss. Vi tilbyr gode tjenester og manøvrerer oss i ulike sektorer og bransjer. Og vi har eget malverk for testrådgivning som ikke er stort og tungt og rigid slik at det blir liggende brakk, men kan tilpasses kunder og prosjekter. Og der vikingene rasket med seg, søker vi å legge igjen. Legge igjen kunnskap og erfaringer om testledelse og kvalitetssikring.

Kvad og Skaldekunst var viktig for vikingene, og tilsvarende dog litt mer moderne, er dette like viktig for oss. Selv om vi ikke går av veien for å skrive fagstoff i stevs form.
Skaldens arbeid var å dikte, dokumentere og gjenfortelle historier, spesielt å videreformidle fortidens bragder. Skaldekunst (iðrott) og klokskap (fróðr) var høyt vurdert, og gode kvad ble godt lønnet. Og slik er det hos oss også, vi dokumenterer og gjenforteller erfaring og kunnskap. Vi deler. Og vi jobber aktivt med fagarbeid og belønnes for det. Og vi har vår egen lille internavis, hvor vi deler stort og smått med hverandre.

De eldste av våre juleskikker stammer fra de hedenske festene. Særlig skikker som dreier seg om mat og drikke, for eksempel Midtvinterdagen (juleblot, midtvinterblot, jól,) Dagen er markert på primstaven på den 12. januar. Vi har tradisjoner rundt gilder og lag i Promis Qualify. Rundt denne dagen hvert år samles vi til en særdeles hyggelig årsmiddag med følge, med god mat, godt drikke og godt selskap. Vi går aldri sultne eller tørste derfra, og lattermusklene har fått kjørt seg.

Og vi har selvfølgelig våre egne vikingtokt også. Vi ‘drar i viking‘ med oversjøiske hærferder hvert år. Vi verken plyndrer eller deltar i landnåm, men bedriver litt handelsvirksomhet. Så ofte kommer vi hjem med ‘godsaker’ fra landene i sekken, i tillegg til å ha fått med oss litt ny kultur og blitt enda mer sammensveiset. Sist fra vår tur til Bordeaux, hvor vi i tillegg fikk ettersendt store mengder meget god vin med den moderne varianten av handelsskip.

En kuriositet. Under Harald Hardråde ble det etablert en penningstandard. Gjennom hele sin kongetid utmyntet Harald penninger av én hovedtype, med trikvetra-tegnet forsiden av mynten. Artig nok så vi nesten tilsvarende på vår tur til Bordeaux.

  

Men noe hadde de å gå på i vikingtiden når det gjaldt test og kvalitetssikring før man er i produksjon, særlig på ikke-funksjonelle krav... Jeg avslutter med Einar Tambarskjelves sagnomsuste ord til kong Olav Tryggvason:
Einar spente buen for tredje gang. Da brast buen i to stykker. Da sa kong Olav: «Hva brast så høyt der?» Einar svarte: «Norge av di hand, konge.» «Det var vel ikke så stor brist,» sa kongen, «ta min bue og skyt med den,» og så kastet han buen sin til ham. Einar tok buen og drog den straks ut forbi odden på pila, og sa: «For veik, for veik er kongens bue!»

 Foto©Lena

Promis Qualify AS og Education for Life 2018

Som tidligere fortalt støtter PROMIS AS og Promis Qualify AS sammen Education for life Nepal sitt arbeid med å forbedre kvinners rettigheter.

Prosjektet for 2018 er nå avsluttet, og vi har sammen bedret livskvaliteten for 1000 jenter, ved utdeling av frihetssett (sanitetsputer, undertøy, såpe), sammen med undervisning om betydningen av kvinners helse og menstruasjon.

Les om bakgrunnen for prosjektet, samt noen ord fra Mina som har besøkt og gjennomført opplæringen, på Education for life Nepal sine hjemmesider her: http://www.educationforlifenepal.com/?p=1262

 

Bilder er lånt fra EFL sin hjemmeside, og er gjengitt med tillatelse.

Hjemmeside: http://www.educationforlifenepal.com evt. Facebook-side.

 

Sommeravslutning 2018

Hva får vi når vi blander følgende ingredienser: Sol, reker, latter, Lindøya, hyggelig prat, spekemat, sjø, vin og øl, bading og gode kolleger? Jo – da får vi sommeravslutning i «Promis-familien» ? Sist uke var det duket for den årlige sommeravslutningen som PROMIS og Promis Qualify har sammen.

 

Festen foregikk i tradisjonen tro på Lindøya til en heldig kollega som har hytte der. Det var like hyggelig som alltid!

 

Vi håper vi får mulighet til å gjenta besøket neste år!

Testkonferansen Odin 2018 - Promis Qualify er nok en gang med

I dag slippes programmet til Testkonferansen Odin, og nok en gang er Promis Qualify representert. Denne gangen i samarbeid med Tolletaten med et foredrag om prosjektet Ekspressfortolling: "Friksjonsfri, digital grensepassering".

For å møte morgendagens utfordringer med økt grensetrafikk implementerer Tolletaten en automatisert prosess for innførsel av varer - Ekspressfortolling

Ørje på 50-tallet

 • Grensepassering skal bli mer effektiv og smidig for næringsliv og Tolletaten
 • Nye it-løsninger
 • Integrasjoner mot eksisterende løsninger
 • Endringer i infrastruktur på grensen
 • Hele verdikjeden skal testes
  • Innlegging av data
  • Tollers behandling av data
  • Trailer ankommer grensen
  • ANPR-kamera tar bilde av skilt
  • Beskjed gis til systemet om bil kan passere automatisk
  • Lys og bom på grensen gir tegn til fører om hvor bil skal kjøre
  • Varer fristilles automatisk

Ørje på 50-tallet

Vi vil presentere hvordan testarbeidet ble lagt opp for å dekke alt fra utvikling til ferdig verdikjede og pilotering med bom, lys, kamera og store trailere som testobjekter.

Hva får du som tilhører med deg:

 • Bruk av smidig testmetodikk for å teste verdikjede som involverer alt fra tollere, ANPR-kamera, kommunikasjon med bom og svære trailere med sjåfører som ikke kan et ord norsk
 • Eksempler fra test i felten
 • En kul historie om et testoppdrag utenom det vanlige

Fra Tolletaten stiller produkteier Torunn Van Elslande, fra Promis Qualify, testansvarlig Kristina Lassen Tangen.

Testing på grensen

Hele programmet for Testkonferansen Odin ligger her: https://event.dnd.no/odin/program-2018/

Dag-Vidar Lorgen begynner i Promis Qualify

Dag-Vidar Lorgen har allsidig bakgrunn. Han har i tillegg til test, erfaring innen funksjonelt design, løsningsarkitektur samt feilanalyser. Han har bred erfaring fra kollektivtrafikk, energi, offentlig saksbehandling, arkiv og økonomi.

Dag-Vidar har ISTQB Software Testing sertifisering på Advanced nivå som ‘Test Manager’. Han er også sertifisert innenfor prosjektledelse og smidig gjennomføring med Scrum Master og ITPP-sertifisering.

Dag-Vidar er dessuten en meritert fotballkeeper på bedriftsnivå.

Vi ønsker Dag-Vidar velkommen til oss og ser fram til et fruktbart samarbeid og mye moro.

 

Testpub 12. april: - Big testing!

Som profesjonelle innen SW testing har vi i mange år planlagt, ledet og gjennomført test av IT-systemer. Ulike typer systemer, med ulike utfordringer, men med mange fellestrekk. Som bransje har vi blitt stadig mer profesjonelle, metodiske og effektive til å gjøre dette. Men når alt vi har rundt oss av varer og tjenester i større og større grad inneholder programvare, så må vel slike "integrerte leveranser" også testes? Og hva når disse integrerte leveransene blir skikkelig, skikkelig store og komplekse? Som f.eks. et moderne sykehus eller en ny flyplass. Hvordan griper vi an testutfordringen da? 

 

12. april er det Testpub i regi av Norsk Testforum med dette som tema. Vi i Promis Qualify har gjort oss noen interessante erfaringer med det vi kaller "Big testing!". På testpub'en har vi fått med oss samarbeidspartnere som vi har jobbet sammen med på store, samfunnskritiske, integrerte leveranser. 

Vår egen Christian Brødsjø ble på høstens EuroSTAR konferanse kåret til beste foredrag. Denne gangen har han med seg Wilhelm Otnes fra ÅF Technology og Kolbjørn Njøten fra Sogeti. De tre har jobbet sammen både med testingen av ny terminal på Gardermoen og nytt sykehus i Østfold. Nå deler de av sin erfaringer og gir oss et unikt innblikk i "Big testing".

 

Testpub'en er på Teknologihuset i Pilestredet 56, 12. april kl 17. Vi byr i tillegg til faglig påfyll på en matbit og litt å drikke. Og det hele er gratis!

For mer info og påmelding se Norsk Testforum på Meetup.com

Vil du delta uten å melde deg inn i Norsk Testforum? Ta kontakt med Remi Hansen på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller 918 65 925.

 

Ses på Teknologihuset!

1001 natt

Av Pål Berg

Mange tror kanskje at livet i et lite konsulentfirma er som i "1001 natt", der man som Sheherezade, risikerer å bli terminert på dagen/natten så fort man slutter å begeistre.

Vel, etter 1001 dager i Promis Qualify er mitt inntrykk av dette noe annerledes.

Thinking outside the box. Bordeaux

Å jobbe i et lite firma og stå for opp mot 10% av omsetningen høres kanskje litt skummelt ut, men på den andre siden, det høres unektelig litt tøft ut også.

Og med den bakgrunnen blir hver og en av oss ekstremt viktige. Her er det ikke noe fellesbetegnelser som "De 40 røverne" eller hverken linjeorganisasjon, prosjektorganisasjon eller matriseorganisasjon, eller avdeling ditt og datt. Her er det Odd, Lena, Nina, Remi, Haavard, Richard, Christian, Kristina, Espen og Pål. Enkelt og greit!
Ingen budsjetter i budsjetter i budsjetter. Ett budsjett i året og ferdig med det! OK, vi har litt organisasjon: En ledelse, en redaksjon, noen arrangementskomitéer og slikt. Men det er alt!

Vi jobber for det meste for store oppdragsgivere, og kombinasjonen stor oppdragsgiver - lite back office er uslåelig. Det blir veldig fort “mitt firma”, “mine venner”. Overraskende nok er det heller ikke noe pes på det å fakturere enorme antall timer eller rigide krav til faktureringsgrad. Heller omvendt, her heier vi på hverandre når vi jobber med sertifisering, kurs, tjenesteutvikling, artikler, foredrag og annet faglig arbeid som inngår i spleisen. Og alle betaler gladelig inn til en felles pott som interne timer faktureres mot.

Vi har ingen Jafar og ingen røverhøvding, men vi føler oss nå og da som Sinbad når vi reiser ut på nye oppdrag og spennende firmaturer.
Og litt som Ali Baba når variabel lønn og aksjeutbytte utbetales. Og med spennende oppdrag så føler vi oss litt som Aladdin også, når vi "gnir på lampen" hos våre kunder.

Vi er nå 10 stykker, og det er nye folk på vei inn. Vi ønsker å vokse, men ikke mer enn at vi fortsatt er det lille konsulenthuset der ingen er en fremmed og alle vet hva du heter.

Og i morgen er det aksjonærmiddag. Det blir forhåpentligvis litt som å komme til Alladins vidunderlige have.

 

Promis Qualify og Promis As fornyer samarbeidet med Education for life, Nepal

I 2017 finansierte Promis Qualify og PROMIS AS et prosjekt som resulterte i nye bøker og møbler til 13 skoler i Gorkha-provinsen i Nepal.

I 2018 finansierer vi et prosjekt i den underutviklede vestlige delen av Nepal. Hensikten er å utdanne og informere om "Chhaupadi", den inhumane og farlige praksisen der kvinner blir ansett som urene under menstruasjon og blir henvist til å leve alene i leirhytter i den perioden hver måned.

Dette påvirker naturligvis negativt kvinnenes helse, sikkerhet, utdanning og sosiale liv. Vi ønsker å bidra til at denne praksisen avvikles og sponser derfor det fantastiske arbeidet Education for life gjør der

Leirhyttene / skjulene kjent som "goths" hvor kvinnene bor i fem til syv dager.

 

Heidi og Øydis på besøk på allmøte hos PROMIS AS og Promis Qualify, hvor de presenterte resultater fra siste års prosjekter finansiert av oss.

 

Bilder er lånt fra EFL sin hjemmeside, og er gjengitt med tillatelse.

Hjemmeside: http://www.educationforlifenepal.com evt. Facebook-side.

 

Promis Qualify og Bugge Wesseltoft

Promis Qualify leverer ikke bare testledelse for de store anledninger, men vi er gode på å ta vare på hverandre også.

Mandag 18.12 startet vi kvelden med partnere på Teatro for å nyte god drikke og gourmet pizza.

 


Deretter ruslet vi bort til Oslo Konserthus for å bivåne Bugge Wesseltoft sin forestilling, som i hovedsak besto av «It`s snowing on my piano» med innslag fra hans siste utgivelse.

Knut Reiersrud dukket opp som gjest, og gjorde kvelden komplett for oss i Promis Qualify og resten av tilhørerne i ett fullsatt Oslo Konserthus.

Det hele toppet seg med avslutningsnummeret, Glade Jul, inkludert gitar- og pianoimprovisasjoner til allsang fra salen.


 

Både Teatro og Bugge Wesseltoft besto vår kvalitetstest med terningskast 7!

 

Teatro: https://www.restaurantteatro.no/

Bugge Weselltoft: https://www.buggewesseltoft.com/home/

Promis Qualify på EuroSTAR 2017

 

EuroSTAR Software Testing Conference feirer 25-års jubileum i år, og da vår kollega Christian fikk antatt sitt foredrag ble det bestemt at alle i firmaet skulle få dra til denne konferansen. I år skulle konferansen, som er den største konferansen i Europa med test som tema, holdes i København  

7 av oss fra Promis Qualify ankom konferansen på dag 2 av 4, etter at «Tutorials» var ferdig. Før vi fikk våre adgangskort og EuroStar t-skjorter møttes vi til en utelunsj i Nyhavn. Konferansen var i år delt inn i fem parallelle spor og det kunne være vanskelig å velge hvilket foredrag man skulle satse på basert på introduksjonsteksten i programmet. Kaffepauser og lunsjer var lagt til den store utstillingshallen der sponsorer og arrangøren hadde ulike stands med populære giveaways som sokker, t-skjorter, drikkeflasker og droner. De fleste av sponsorene var firma som leverer software for automatisering av tester eller test management. Her var det også godt miljø for å knytte nye kontakter og for testfaglig prat. Etter en myk start på konferansen var det noen som fant tid for litt shopping av julegaver før vi møttes på det Lille Apotek som er Københavns eldste restaurant. De har dansk husmandskost på menyen og noen retter var kanskje på menyen ved starten i 1720. Gammel ost med løk, fett, sky og rom på rugbrød hadde ikke vi sett før på dessertmenyen så det ble selvsagt testet. 

Onsdagen var det fullt program og vi var selvsagt spente på Christians foredrag etter lunsjen. Vi møtte opp alle mann i en godt fylt sal for å høre om hvordan man tester OSL sin nye flyplassterminal. Etter mye faglig påfyll, demo av programvare og svært gode tilbakemeldinger på foredraget til Christian var det god stemning når vi møttes til middag på den travle Madklubben. Senere på kvelden møtte vi også andre norske konferansedeltakere på pub. 

Siste dag var det foredrag som varierte fra testing av Disneys fornøyelsesparker til sikkerhetstesting av egen pacemaker. Christian fikk også holde sitt foredrag en gang til da dette ble stemt frem som det innlegget flest ønsket å høre igjen. Ellers så var den norske innsatsen veldig bra der vi også fikk med oss flotte foredrag som Anne-Cecilie Haugstvedt's "Ten Tricks for Effective Accessebility Testing", Ida Bohlin's "The Tinder Project – How To Test the Right Swipes" og Marie Moe's "Embodied Vulnerabilities – Why I am Hacking My Own Heart".  

Mette på faglig påfyll og med noen ekstra gaver i kofferten dro vi tilbake til den svært velfungerende nye terminalen på Gardermoen.   

 

Promis Qualify drar på EuroStar 2017

 

Hele Promis Qualify drar på EuroStar 2017 i København 7. til 9. november.

 

Vi gleder oss veldig til å reise hele gjengen på Europa's største testkonferanse. Vi gleder oss spesielt til å høre vår egen Christian Brødsjø snakke om testingen av det nye bagasjesystemet på Oslo Lufthavn Gardermoen i foredraget The Sky Is The Limit.

Program onsdag

 

Vi håper på å få med oss mange nye spennende impulser fra testverdenen og er også klare for å heie på de andre foredragsholderne fra Norge.

 

 

Promis Qualify holdt foredrag på Odin 2017, Norges største konferanse innen Software testing

Onsdag 20. september var det igjen tid for testdagen Odin. Arrangementet var i år lagt til Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo, og årets tema var «Visjonær, nostalgiker – eller begge deler?».

Ca. 300 forventningsfulle påmeldte kunne i år velge mellom 17 foredrag og følge tre parallelle spor. I tillegg ble det fremført lyntaler under kaffepausene.  I år var alle foredragene samlet i de tre sporene svært godt sammensatt, og hvert spor fulgte et tema. Og stemningen var særdeles god både under foredragene og under kaffepausene.

Promis Qualify var representert med foredraget «To testledere under samme tak: To sider av samme sak?», med foredragsholderne Pål Berg og Lena Jonhaugen.

Foredraget viste eksempler fra to reelle prosjekter om hvordan testlederne på helt ulike måter fant dynamikken seg imellom, rendyrket denne, og forbedret samarbeidet. I begge eksempel ble testplanleggingen mer effektiv og kvaliteten på produktet til slutt bedre. Utfordringene med å ha en testleder som representerer hver sin interessent ble belyst, samt testleders samarbeid med bl.a. prosjektledere, arkitekter, UX-designere, utviklere og sluttbrukere. Testledere må både kommunisere med hverandre, men også få hjelp fra sine fagressurser på hver sin side.

De ene eksemplet krevde noen kamper testlederne imellom før de fant samarbeidsformen, og var en historie av det noe ‘mørkere’ slaget og hadde derfor fått tittelen «A test noir». Film noir betyr oversatt svart film eller mørk film, og foilene understreket dette:

I eksempel to var det en enklere vei frem til godt samarbeid, og fokus kunne dermed settes på de omstendigheter i prosjektet de selv kunne påvirke.

Våre foredragsholdere mottok flere positive tilbakemeldinger på foredraget fra deltakere som syntes det var forfriskende med et litt annet perspektiv, og en presentasjon som ikke ramset opp god teori på mange foiler med mye tekst.

Pål og Lena takker for tilliten ved å få holde foredraget på Norges største konferanse innen Software testing, og vil også få takke de fremmøtte.

 

Mer om arrangmentet her: event.dnd.no/odin/

 

Foredragsholderne:

 

Pål Berg (Promis Qualify AS) er en svært erfaren testleder med over 30 års erfaring fra IT-bransjen. Han har jobbet som testleder i mange store prosjekter, blant annet store smidige leveranseprosjekter, der han har hatt tett samarbeid med utviklerne.

Som prosessleder har Pål planlagt og gjennomført forbedringer i utviklingsprosesser og arbeidsmetoder. Han har vært med på å utvikle organisasjoner fra vannfallprosess til smidige metoder både på kunde og leverandørsiden.

Påls LinkedIn profil

 
 

Lena Jonhaugen har erfaring som testleder innen tradisjonell og smidig testing i ulike IT-prosjekter, herunder utviklings-, infrastruktur- og migreringsprosjekter både på leverandør- og mottakssiden.

Hun har særlig opparbeidet seg erfaring som testleder i infrastrukturprosjekter de siste årene og har til sammen 18 års erfaring som utvikler, tester og testleder, samt rådgiver og driftspersonell. Lena jobber nå i Promis Qualify AS.

Lenas LinkedIn profil

 

Velkommen, Haavard Gulbrandsen!

Vi har gleden av å ønske Haavard Gulbrandsen velkommen til Promis Qualify! Haavard har mer enn 15 års erfaring med test og kvalitetssikring, og er et solid tilskudd til selskapet. Han har spisskompetanse innen finansielle systemer gjennom mange års arbeid med komplekse systemer innen forsikring, fondsforvaltning, distribusjon og betalingsformidling. I tillegg har han opparbeidet seg en sjelden kompetanse på manuell og automatisert test av mobile applikasjoner.

Haavard er allsidig, nyskapende og entusiastisk, og er omtalt som «en rockestjerne innen testfaget» av en kunde.

Haavard har vært benyttet som foredragsholder bl.a. på JavaZone 2015, og fra primo 2016 er han også ildsjel og styremedlem i Den Norske Dataforenings faggruppe for Software Testing.

Selv sier Haavard følgende om valget av Promis Qualify som arbeidsgiver: 

«Jeg valgte Promis Qualify på grunn av de faglig sterke menneskene som er ansatt der. Det er et lite selskap med en inkluderende profil, hvor beslutninger foretas i fellesskap. Samtidig er de knyttet til spennende kunder innenfor flere segmenter. Promis Qualify har også en meget gunstig lønnsprofil.»

Bøker fra Promis Qualify på plass i skolebibliotekene i Nepal

Nepal har, som vi skrev i forrige artikkel om vårt samarbeid med Education for Life, Nepal, vært under en lang lockdown. Men da skolene åpnet igjen startet prosjektet opp igjen, og Meena gjennomførte utdeling av bøker på rekordtid!

Vi har lykkes med å levere bøker og utstyr til syv skoler i tre forskjellige distrikter. Under er en liten oppsummering fra besøket hos to av skolene.

På skolen "Shree Bhagwati Basic School, Malika Rural Municipality-6 Myagdi" hadde de bare begrenset med bøker for barn, og lærerne var veldig glade for å få bøker til bibliotekene under denne pandemien. Som en lærer sa, "folk er redde for å reise eller besøke steder, men EFL tør å besøke og komme med fantastiske ting til skolen vår".  De setter stor pris på arbeidet vårt.

Etterpå besøkte de Shree Amarjyoti Secondary School og Shree Sidhhartha Secondary School, Malika landlige kommune, Myagadi. Begge skolene ønsket EFL-teamet hjertelig velkommen. De har et stort antall studenter, men de hadde ikke nok bøker til barna. EFL har hjulpet dem med å bygge et skikkelig bibliotek. Skolepresidenten la til i sin tale at bøkene vil endre utdanningen, ikke bare studentene - til og med hele samfunnet.
Det er god tanke. Vi gleder oss veldig til å se endringene gjennom vårt bibliotekprosjekt.

   

Vi i Promis Qualify er ydmyke og stolte over å få være del av noe så viktig som barns utdannelse.

Lenke til reisebrev og hilsen fra Meena, med beskivelse fra de resterende skolene samt flere bilder fra prosjektet, kan leses på EFL sine hjemmesider her.

Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra EFL.

Promis Qualify på Testdagen Odin 2020

I november 2020 var det endelig duket for ODIN igjen. På grunn av den spesielle situasjonen vi er i om dagen, ble konferansen denne gangen først mulig å gjennomføre i november. Denne gangen avholdt i heldigital versjon over to dager, torsdag 5. og fredag 13. november. Promis Qualify var imidlertid med både som partner og med foredrag. Vi er glade for å kunne bidra til det som er blitt en norsk konferanse med høyt nivå og kvalitet!

Promis Qualify stilte i år med hele 4 foredragsholdere.

Dag 1 torsdag 5. november

Først ut var Lena Jonhaugen og Pål Berg. Under tittelen "No time to Die" holdt de et engasjerende foredrag hvor de fikk mulighet til å dele av sin lange erfaring og trekke noen store linjer. Foredraget tok oss veldig visuelt gjennom Testlederens og James Bonds overlappende historie og utvikling, helt fra 60-tallet til våre dager. Og hvordan Testlederen på samme måte som James Bond har bidratt til, tatt i bruk og tilpasset seg endringer i teknologi, metodikk/prosess, kompetanse og organisasjon. Det ble vist relevante scener fra en rekke James Bond-filmer og gitt konkrete eksempler på hva Testleder kan lære av James Bond's bragder og feil.

Odd Fidje holdt en lyntale over det humørfylte temaet "Antiteststrategier i teori og praksis".
En 'Antiteststrategi' er en måte å arbeide på, som alle vet er lite effektivt, men ofte kan bli slik allikevel om man som testleder ikke tar ansvar og følger opp. Et eksempler på en 'Antiteststrategi' er:
"Lag gjerne en risikovurdering, men la i praksis inngrodde vaner og gamle leveranser være styrende i testgjennomføringen".

  
 Lena og Pål i godt driv, mens Odd gjør seg klar


Dag 2 fredag 13. november

På dag 2 fulgte Espen Schaathun opp på en forbilledlig måte med et svært aktuelt og ferskt eksempel angående "Datakvalitet fra buss til app".
Ruter har bygget en helt ny digital plattform for å samle data som er viktige for virksomheten. Ved bruk denne sikrer man datakvalitet hele veien fra dataprodusenter til datakonsumenter, noe som er viktig for at organisasjonen skal kunne ta i bruk dataene og ha tillit dem. For eksempel korrekte passasjertellinger for å kunne regulere antall busser og avganger på en rute, og deteksjon av bussens passeringer på alle holdeplasser for å beregne tidsestimater.

 
 

Espen tegner og forklarer. Bildet viser hvordan presentasjonen så ut på online-sending


Selv om det har sine utfordringer å holde foredrag foran et kamera og med få tilhørere i salen, ble foredragene godt mottatt og fikk gode tilbakemeldinger. Folk, både i salen og på nett, hadde mange spørsmål - veldig gøy!

Siden det ikke var mulig med fysisk stand i år hadde vi i stedet en digital variant, hvor deltakerne på konferansen kunne logge seg på og stille spørsmål og få mer informasjon. Selv om de store folkemengdene uteble, fikk de som kom innom slått av en hyggelig prat, overbrakt hilsener til gamle kjente og delt noen erfaringer.

Selv om ODIN 2020 ble en annerledes konferanse, holdt den høyt nivå både på gjennomføring og innhold, med mange gode foredrag. Vi er glade for at den ble gjennomført og gleder oss til neste år, når vi alle forhåpentligvis kan samles fysisk igjen.

 

Vi tror på medeierskap!

Høsten er en fin tid. Å komme tilbake etter en avslappende sommerferie og møte gode kolleger igjen. Å starte med gode hverdager igjen. Å stupe inn i nye, spennende prosjekter. Men det er en ting til. På høsten tar vi i Promis Qualify opp nye aksjonærer. Ansatte, så klart. Det er alltid hyggelig å kunne ønske en kjær kollega velkommen som medeier. I Promis Qualify får nemlig alle ansatte mulighet til å bli medeiere i selskapet. Det er selvfølgelig frivillig å kjøpe aksjer, og de fleste slår til på tilbudet om å kjøpe aksjer i egen bedrift.

For oss er det helt logisk. Promis Qualify er på noen måter ganske annerledes enn andre selskaper. Hos oss er det et usedvanlig nivå av demokrati og medbestemmelse. Alle viktige veivalg besluttes rundt et bord der alle ansatte sitter og hvor alles røst blir hørt og vektlagt. Med en så inkluderende kultur er det bare logisk at også alle ansatte får anledning til å eie en bit av selskapet. Og de som bidrar på ekstraordinær måte til å videreutvikle selskapet og våre tjenester får også anledning til å kjøpe flere andeler. Vi tror det er en inspirasjon og fin gulrot når man finner anledning til å gjøre en ekstra innsats.

"Sikkert hyggelig med aksjer, men har det noen reell verdi?", spør du kanskje.

Ja, visst er det fordeler for den ansatte:

 • Sterke driftsresultater hvert år gir oss muligheten til å dele ut hyggelige summer til våre ansatte aksjeeiere. En avkastning langt utover andre lav-risiko investeringer. Altså en ekstra belønning for å bidra til et veldrevet selskap når utbytte betales en gang i året.
 • Aksjene stiger i verdi når selskapet blir mer verdifullt. Når du en dag skal forlate selskapet, enten du bytter jobb eller pensjonerer deg, så kan du forvente å selge aksjene for en høyere sum enn du investerte.
 • Trivelig generalforsamlingsmiddag med gode medaksjonærer - en årlig, veletablert tradisjon.
 • Tryggheten i at man som medeier har en formell påvirkningsmulighet dersom store endringer planlegges for selskapet.

Også for bedriften er det fordeler. Det bidrar til langsiktighet, engasjement og lojalitet blant våre ansatte. Og det er ikke bare noe vi tror. Stiftelsen Aksje-Norge, hvor bl.a. NHO og LO er blant stifterne, mener at det virker. Og vi opplever det samme. Men kanskje viktigst av alt; det er i tråd med den grunnleggende kulturen i selskapet - alle ansatte involveres aktivt i styring og drift av Promis Qualify.

Er du nysgjerrig på om en jobb i Promis Qualify er noe for deg? Ta en titt her for å finne ut mer. Eller se 'Promis Qualify - The Movie' - filmen om oss.

 

 Foto avCathal Mac an BheathaUnsplash

Sommeravslutning 2020

Endelig var vi samlet igjen, etter flere måneder hver for oss på hjemmekontor.

For årets sommeravslutning møttes vi på Restaurant Coyo midt i et yrende folkeliv i tropevarme på Sørenga.

Det var veldig fint å kunne treffes igjen, og praten gikk som alltid løst rundt bordet.
Slik er det gjerne i godt selskap og som alltid i Promis Qualify :)

Vi fikk servert smaksfulle og gode småretter

Det ble en veldig vellykket kveld og vi håper på mer 'normaliserte tilstander', slik at vi kan ta opp igjen og treffes som normalt over ferien.

God sommer til alle!

Sommer 2020

Etter en solfylt og sommervarm pinse er det lov å håpe at sommeren snart er i anmarsj.

Sommer er tiden for å lade batteriene, oppleve nye ting og nyte nuet.

Om det er late dager på stranda ved Middelhavet, på festival i Portugal, i helikopter mellom New York's skyskrapere, på safari i Kenya eller på vei over...

Hei stopp en halv! I år blir ferien i Norge (eventuelt i  Danmark)!

Vi prøver igjen:

Sommer er tiden for å lade batteriene, oppleve nye ting og nyte nuet.

Om det er med hele slekta på hytta på Hvaler, på RIB-safari i Lofoten, på en ladestasjon på Vinstra, i en bobil opp Trollstigen, på sykkelferie på Samsø eller bare i solveggen hjemme, så er det å trekke de lange linjene en del av det å lade batteriene og å rydde opp mentalt.

Man får litt ekstra tid til å tenke på det som har vært og det som kommer framover.
Kanskje man tenker at nå er tiden inne for utfordre seg selv og prøve noe nytt?
På tide å bryte ut av et mønster man har gått litt lei av?
Eller kanskje man vil forsøke å gjenfinne noe man en gang hadde?

Hos oss har alle vært igjennom lignende tankeprosesser.
Og, ikke overraskende, for hver og en av oss har det resultert i et bytte til Promis Qualify.

Hvis du ble litt nysgjerrig nå (og har litt tid mellom grillingen, havørnene, ladingen, syklingen og klatreetappene) ta en titt på hva og hvem vi er, og hva vi kan tilby.

Vi er pr i dag 17 kollegaer, fordelt på oppdrag innen bl.a. bank, forsikring, helse, dyrehelse, politi, toll, offentlig kommunikasjon, næringsmiddel, beredskap og utdannelse.

Les mer om oss ved å klikke på: Jobbmuligheter

God sommer. Og lykke til med de lange linjene! 

Her er en spilleliste for de lange linjer:

Spilleliste "Lange linjer" på Tidal

Spilleliste "Lange linjer" på Spotify

 

Velkommen til Sidsel Wang Skudal

Endelig er dagen her da vi kan si velkommen til Sidsel Wang Skudal!

Vi lar Sidsel fortelle selv:

"GLEDER meg til å bli en del av Promis Qualify!

Da jeg sa til andre at jeg skulle begynne i Promis Qualify mente folk jeg var heldig som hadde fått et tilbud fra et slikt selskap med så kvalifiserte medarbeidere! Det var jo gøy å høre. Det var nettopp derfor jeg også hadde lyst til å jobbe i Promis. De møtene jeg har vært med på til nå, har vist at dere er faglige interessert i test og gjerne vil lære mer. Det er så gøy og inspirerende å få være en del av dette.

Jeg har jobbet med test i snart 20 år, både i private og offentlige virksomheter. Etter utdannelse med engelsk grunnfag og så bygg- og data ingeniør fra Gjøvik- og Østfold ingeniørhøgskole, startet jeg som programmerer for dimensjonering av betongplattformer. Min interesse gikk fort over til test etter at Sleipner A sank til bunns. Kvalitetssikring ble da noe som ble tatt på alvor fremover, og jeg ble gruppeleder for verifisering av geometrien!

I 10 år jobbet jeg videre med programmering, test og som Key Account Manager i nå Evry, til jeg begynte å jobbe på Oslo Børs som testleder for handelssystemene. I Helsedirektoratet/e-helse var jeg systemansvarlig for Sharepoint plattformen og prosjektleder, testleder for intranettsider, elektronisk saksbehandlingssystem og helsenorge.no. På NAV har jeg jobbet som testleder for fagsystemer og som produkteier for NAVs testapplikasjon for oppretting av syntetiske testdata. Jeg jobbet også med personvern, test og oppfølging av syntetisering/maskinlæring av data i fagsystemene. Sammen med Richard holdt jeg foredrag på ODIN 2019 om maskinlæring og testdata. Tenk at testdata kan være så gøy!

Som person er jeg optimistisk og glad, jeg liker å jobbe og tar gjerne til meg ny kunnskap.

I fritiden er jeg mye sammen med familie og venner. Jeg er nå i Nepal med mann og ‘barn’ og besøker datteren min i Kathmandu. Vi skal også til Pokhara og så gå litt i fjellet, det blir spennende!

I feriene er jeg ofte på Kreta da vi har et hus der. Det er så godt å få ladet opp batteriene med sol og varme. Jeg er glad i å finne på nye prosjektert så nå er vi i gang med bygging av en pergola i hagen, man kan jo ikke bli helt stekt så det er godt med litt skygge. Hjemme er jeg i gang med å sende inn tegninger på et tilbygg til Plan- og bygg. Tenkte det kan være fint med et par hybler. Vinterhagen ble ferdig for et par år siden, og der liker jeg å sitte med en kopp te å lese. Utover det har jeg hunden min Cesar som drar meg ut på tur. Han er en schæfer og om vinteren drar han meg opp bakkene på ski (når jeg er sliten).

Jeg har tidligere vært så heldig å få jobbe sammen med folk fra Promis, både Odd og Bjørn og til sist Richard som jeg traff i NAV.

Det skal bli fint å bli bedre kjent med dere alle sammen! "

Dine nye kolleger klapper allerede entusiastisk i hendene og gleder oss vi også!

 

Velkommen til Kristine Gjerde

Kristine kommer opprinnelig fra Tysvær i Rogaland, men har bodd på Østlandet i over 20 år, nå bor hun i Bærum.

Hun hadde opprinnelig en drøm om å bli veterinær, men siden hun ikke kom inn på det studiet, prøvde hun seg på noe som hun tenkte kunne være litt i samme gata. Det ble Husdyrfag i regi av Landbrukshøyskolen på Ås, det ble ikke helt den suksessen hun hadde håpet på, og etter å ha tenkt seg om et år på Jazz-, korps- og storbandlinje på folkehøyskole, endte Kristine opp med IT- studier på Høgskolen i Telemark.

Hennes første jobb var i IT-avdelingen til Norsk Hydro hvor hun jobbet med drift av identity management og integrasjonsløsninger. Etter å ha jobbet med drift i noen år, våknet interessen for testing, da godt testede applikasjoner er så mye enklere å ha med å gjøre i produksjon, enn de som ikke er det ? Hun endte opp i EVRY via et oppkjøp, og der lå forholdene godt til rette for å dyrke interessen for test videre. De siste ni årene har Kristine jobbet med test av ulike bankløsninger, både som tester og testleder. Siden hun er veldig glad i det tekniske, er toppen av lykke, når hun kan skrive et par Linux kommandoer og «grave seg ned» i en applikasjonslogg.

Etter at familien for litt over et år siden ble eiere av et atriumshus med mye standard fra 70- og 80- tallet, har mye av fritiden gått med til oppussing. Det er fortsatt mye som skal gjøres, men de gleder seg til et litt roligere år på den fronten, hvor både hus og hage kan nytes. Kristine liker seg på tur i skog og mark og på fjellet, både til fots, på ski og sykkel. Pluss med en sjuåring i huset, så går det lett litt tid til fritidsaktiviteter.

Hun avslutter:
"Jeg gleder meg til å bli en del av Promis Qualify med så mange dyktige og engasjerte kolleger innenfor testfaget. Det blir også spennende for meg å prøve ut konsulentlivet, som jeg ikke har prøvd før."

Vi i Promis Qualify har allerede møtt Kristine ved flere sosiale sammenkomster og ser fram til at hun bilr en del av kollegiet vårt.

Velkommen, Kristine!

 

Det femte året er over

I løpet av jubileumsåret så har vi publisert en rekke artikler med tilbakeblikk på Qualify og betraktninger om det å være 5 år.

Artikkelserien finner dere her:

Med dette vil Redaksjonen og Arrangementskommiteen takke for året som er gått og ønske alle God Jul!

Lena Jonhaugen, Haavard Gulbrandsen, Kristina L. Tangen og Pål Berg

Lena 5 år

 

 

2014 var det året med uhorvelige mengder snø i Asker.
Bikkja var den eneste som virkelig koste seg med det :)
Allikevel kom våren ganske fort, ser jeg på bilder av tulipaner som var store som tallerkner tidlig i mai.
Det var også det året jeg fikk se Rolling Stones og John Mayer, den gangen Norwegian Wood var et godt arrangement, og man kunne sitte på gressbakken med noe kaldt i glasset og bare trives. Det bærer nok preg av at jeg er over snittet glad i musikk, særlig 'live'.
Sommeren og høsten var lang og tørr og varm, vi hadde mange flotte turer, og hunden hadde egen vannflaske på tur.

Jobbmessig var jeg ansatt i et stort selskap og hadde helt OK dager, med koselige kolleger og gode prosjekter. På den tiden jobbet jeg med migrering av ny IKT-plattform på et sykehus, og lærte mye! om sikkerhet og rutiner innen helsesektoren. Og ikke minst hvilken viktig jobb ansatte på sykehus gjør og alle duppeditter som er del av et sykehus. Vi testet nettverk, telefoner, servere og applikasjoner, og medisinteknisk utstyr.

Men jeg hadde begynt å kjenne på det å kunne være del av noe mindre, et sted hvor jeg var et kjent fjes for de andre ansatte. 
Og det eneste stedet det var aktuelt å gå til var Promis Qualify. Dette fordi jeg hadde jobbet sammen med Kristina før, hadde hørt om firmaet, hvordan de var ansatt med en flat struktur og at fagarbeid sto i fokus. Og ikke bare som gode initiativer som man aldri tok seg tid til. I tillegg var det rom for kurs og sertifiseringer, og det virket som et trygt sted å være. Ikke minst fordi jeg ble 'lovet' at man kunne støtte seg på andre kolleger, og andre ønsket å hjelpe.

Jeg ble ikke skuffet! 
Jeg ble varmt mottatt og fikk hilse på de andre før oppstart, så når jeg endelig ble en Qualifyer hadde jeg ansikter å sette navnene på. Og jeg har benyttet meg av den generøse støtten fra kolleger faglig, men også i andre sammenhenger. Jeg har fått faglig trygghet og gleder meg til å treffe mine kolleger på de månedlige allmøtene. Og skulle jeg ha behov for prat er de aldri mer enn en telefon unna.

Forskning sier at 5-årsalderen kanskje er den mest harmoniske alderen i vårt liv. Og at når barna har blitt 5 år, blir venner en enda viktigere del av livet.
Og dette stemmer. Etter mine år i 5-åringen Promis Qualify føler jeg meg hjemme, trygg og tilfreds, og jeg har fått gode venner som er en stor del av meg og mitt.

 

 

Velkommen Mary Lourd Antivo

Vi er heldige vi, Mary Lourd Antivo har begynt hos oss.

Mary har 20 års erfaring fra IT-bransjen. Hun startet sin karriere som systemutvikler og opparbeidet sin erfaring i offentlig sektor, telekom, olje & gass, shipping og varehandel (betalingstransaksjoner både i kontanter, kredittkort og online bestillinger). Hun har jobbet som testleder i små, store, smidig og fossefall IT-prosjekter. Hun har ledet akseptansetest for kunder med forretningsområder lokalisert i Nord-Amerika, Europa, Asia, Midt-Østen og Afrika. Hun har sertifisering i ISTQB Advanced Test Manager, ITIL og Scrum Master.

Vel gjennomført Testdagen Odin

Onsdag 18. september 2019 var det endelig duket for Testdagen Odin, med "Test Smart – Sleep Well" som bakgrunnstema.

Promis Qualify var i år platinumspartner, og var representert både med stand og lyntale, foredrag på konferansen og flere deltakere.

    

Richard Rostad fra Promis Qualify holdt sammen med Sidsel Wang Skudal fra NAV foredraget "Kan vi overlate test design til maskinlæring?". Og ikke bare var det foredrag, det var også live koding på scenen.
Foredraget hadde et teknisk fokus, men forklarte også prinsipper slik at de midre tekniske kunne henge med.
Dette er tredje år på rad vi er representert med foredrag på Odin.

Espen Schaathun fra Promis Qualify holdt også en engasjerende lyntale, med temaet "Hvordan teste skytjenester fra buss i fart".
Foredraget omhandlet hvordan planlegge og ikke minst gjennomføre testing av sanntid- og passasjerinformasjon med kommunikasjon mellom de fysiske busser og Ruters skytjenester.
Det var spesielt morsomt å høre om fysiske busser som testobjekter.

 

Bursdagsmiddag

 

Tirsdag 27/8 feiret Promis Qualify seg selv som 5-åring.

Bursdagen ble feiret sammen med respektive, tidligere ansatte og selvfølgelig søsterbedriften PROMIS.

Det hele foregikk på Kanonhallen Bistro på Løren.

Sommerkveld på Lindøya


Tradisjonen tro så ble årets sommeravslutning i PROMIS og Promis Qualify avholdt på Lindøya. Denne idyll av småhytter, hekker og hav, som magisk nok ligger i Ruter's sone 1.

Hattrick for Promis Qualify på EuroSTAR

For tredje år på rad er Promis Qualify representert med foredrag på Europas største testkonferanse EuroSTAR.
For et selskap med 13 ansatte må det sies å være en bragd!


Temaet i år er "Working Well", Kristina Lassen Tangen skal sammen med prosjektleder Marianne Riise fra tolletaten, holde foredraget “Beyond borders - Field testing the world's first frictionless border crossing”.

En smittende effekt fra Nepal

Education for Life gjør en viktig jobb

Reisebrevet fra Dhading vitner om at Education for Life (EFL) gjør en livsviktig jobb for unge kvinner i Nepal. Dette er tredje året på rad PROMIS og Promis Qualify støtter denne non-profit-organisasjonen som ble grunnlagt i 2013.

Vi fornyer samarbeidet med Education for life, Nepal også i 2019

PROMIS, Promis Qualify AS og Education for life, Nepal fortsetter samarbeidet også i 2019.

Vi viderefører arbeidet fra 2018 med utdeling av 'The freedom kits' på landsbygda i Nepal, i år med fokus på Dhading som ligger i det jordskjelvrammede området.

Frihetssettene består av sanitetsputer, undertøy og såpe, i tillegg gis det undervisning om betydningen av kvinners helse og menstruasjon. I dette området er de svært fattige og vil ha stor glede av både undervisning og å motta de resirkulerende bindene.

Julemagasin 2018

 

Julen 2018

 

  Julemagasin med historier fra året som har vært

Trykk på "lukene" for å lese artiklene

 
 
   
 

Redaksjon og desk: Lena Jonhaugen og Pål Berg

Daglig leders julebrev 2018

Nok et år ebber ut og det er på sin plass å sette seg tilbake i stolen, heve blikket og reflektere over hvordan 2018 har vært i Promis Qualify. For et år siden skrev jeg om et nesten perfekt år i 2017. Har 2018 vært like bra? Hva har vi fått til og hva har vi lært? Les videre og finn ut…

Markedet, kundene og prosjektene

2018 har utvilsomt vært et svært godt år for de som leverer tjenester innen software testing i Oslo. Promis Qualify er intet unntak. Oppdragssituasjonen har vært svært god, med full sysselsetting hele året - kun et par korte perioder med "friksjonsledighet" når et oppdrag avslutter og man venter på at det neste starter.

Betagrupper engasjerte på Europas viktigste testkonferanse

Hver høst arrangeres EuroSTAR-konferansen, den største og mest betydningsfulle konferansen innenfor software test området. Her møtes over 1000 testeksperter fra mange land for å utveksle ideer og hente faglig inspirasjon til å utvikle seg videre. Konkurransen om å holde foredrag er derfor hard. Det er stas å få foredraget sitt antatt her. Det var derfor med stor glede og stolthet vi fikk nyheten om at en av våre konsulenter for andre år på rad hadde sluppet gjennom nåløyet.

Agvald konsert og slippfest for videoen «tiden»

Det føltes litt rart å ha slippfest for en video som hittil er sett til sammen over 24.000 ganger på youtube og facebook, men fest er fest!

 

 Lørdag 29.09 så inntok Agvald Grünerløkka, nærmere bestemt Kafe Mir. Allerede kl. 20.40 så var lokalet rimelig fullt og når videoen ble spilt kl. 21.15 så var det ikke en ledig plass!

Agvald (med Haavard Gulbrandsen) entret deretter scenen for å spille 9 nye låter og da tok det formelig helt av, vi hadde publikum trollbundet fra første riff!

For å sitere Kafe Mir: «kvelden og konserten var helt rå, mye råere enn vi hadde forestilt oss, de fleste banda som spiller her går i minus men her var det bare pluss i alle kanaler»

 

Det er tydelig at metall med norske tekster har en fremtid, for de av dere som ikke kunne komme så lenkes det ubeskjedent til en spilleliste på youtube med konsertopptak og selvfølgelig låta «tiden».

 Avslutningsvis så vil vi nevne at både Agvald og låta «tiden» lanseres på Spotify, TIDAL og ITunes fredag 12.10.18!

Året rundt med Agvald: Youtube

Agvald på Facebook

PROMIS og Promis Qualify på Rallarvegen

Foto: Espen Schaatun

Siste helgen i august syklet en gjeng fra PROMIS og Promis Qualify Rallarvegen. Her er deres beretning:

Gunnar hadde bestilt billetter og overnatting så alt er klart da vi 06:25 laster syklene inn i sykkelvogna til NSB. Haugastøl tar imot oss med lett skydekke og seks varmegrader når syklene blir lastet av igjen. To i gruppen drar videre til Finse for å kutte ned på de 82 km på sykkelsetet det er fra Haugastøl til Flåm. Ikke før er loggen til Strava startet ut fra stasjonen på Haugastøl, så kommer regnet. De som valgte regntøy her blir fort varme når sola kommer frem i bakkene opp til Store Tangevatnet.

 

 

Etter en kort stopp der påkledning ble justert, fortsatte vi på fin grusvei innover dalen der fjellbjørka fortsatt trives i det åpne landskapet.

Testit konferansen i Malmø har invitert vår Christian Brødsjø til å holde foredrag den 12.09!

«the sky is the limit – How to test a new airport terminal» er tittelen og foredraget holdes på engelsk. Christian fikk prisen for beste foredrag under fjorårets Eurostar med dette foredraget. 


Christian vil fortelle om hvordan man med få ressurser testet den operasjonelle siden ved det å innføre en ny terminal på en internasjonal flyplass.
Christian Brødsjø og hans team hadde 12 måneder til rådighet og på den tiden skulle alt fra bagasjehåndtering, 34 nye check-in plasser, 12 nye sikkerhetskøer, ny bagasjehall, samt 11 nye ankomstplasser for fly testes!

 

Testit konferansen vil ha gleden av å høre Christian Brødsjø som siste taler denne dagen, vi kan love dere at denne reisen er spennende og ikke minst har den mye nyttig å bringe når det gjelder testfaget.

Er du Malmø eller i nærheten og vil sjekke ut mer rundt denne konferansen, klikk på denne Testit2018

 

42: Svaret på spørsmålet om livet, universet og alt.

Av Dag-Vidar Lorgen.

Som nyansatt i PROMIS Qualify var det morsomt å lese artiklene om livet i PROMIS. De blir skrevet etter antall dager, og min kjære kollega Pål stakk av med en av de bedre når han skrev sin artikkel "1001 natt".
Litt flåsete, og uten å ta hensyn til livets tidsskjema, sa jeg at jeg burde ta 42. Svaret på spørsmålet om livet, universet og alt. Ikke noe press der altså.

Jeg ble tatt på alvor.

Det er da en trøst å finne i Hitchhikers guide to the galaxy. Det viktigste salgsargumentet til blekka er at det står «Don`t panic» i fet skrift på bokens perm. Så pust ut, pust inn. Dette går bra. Og blir nok like sammenhengende som nevnte bok. Man har da tross alt et håndkle tilgjengelig. Både hjemme og innimellom i konsulentkontoret. Altså i ryggsekken. I tillegg til bruksområdene som nevnes i guiden er et håndkle ypperlig til å redde personlig hygiene før avdelingsmøter, middager etc etter arbeidstid. Man kan til og med unngå å høre «bahut» fra kona når man kommer hjem om man bruker det på vei hjem fra jobb.

“Forty-two,” said Deep Thought, with infinite majesty and calm.

Så dette var altså svaret på spørsmålet om livet, universet og alt. At ingen kjente spørsmålet etc kan diskuteres fra et testlederperspektiv i det vide og brede. Retrospektiven gir i alle fall ikke mange positive lapper… At man i tillegg må lage en supercomputer (jorden) for å finne spørsmålet, og som så blir ødelagt 5 minutter før svaret er klart er jo en prosjektlederskandale av dimensjoner…

Dog. Hva er egentlig spørsmålet? Siden jorden skulle gi svaret må vi kunne finne rester av dette her, og da er Urban dictionary et naturlig sted å starte.

Den første forklaringen er at dette betyr «død». Japansk uttale gir "shi ni" (fire to), altså å dø. Hmmm.. Litt vel fatalistisk. Man trenger jo ikke et håndkle for å dø. Ok, et håndkle kan være et liksvøpe også, men med tanke på livets iboende tøffhet, kan ikke dette være svaret. Mikroorganismer kan overleve i de tøffeste forhold, bjørnedyr er i stand til å overleve i det ytre verdensrom på kometer etc. Nei. Dette er ikke svaret.

La oss gå til neste innslag.

Den egyptiske guden Ma`ats 42 prinsipper. Lovende. Etter ca 10 millioner år med beregninger bør noe slikt kunne være svaret på 42. Dere kan lese dem her. I utgangspunktet et ganske bra sett leveregler. Men det er jo alltid et men En gud som er bedre enn andre? Det betyr i klartekst en farao, altså et ordinært menneske. Ikke helt noe jeg klarer å identifisere med spørsmålet om livet, universet og alt. Tvert om er jeg glad for å jobbe i et selskap hvor ingen er bedre enn noen andre. Alle har lik lønnsmodell og lik medbestemmelse.

I tillegg må vi se på guidebokens utsagn; «It is a well known fact that those people who most want to rule people are, ipso facto, those least suited to do it. To summarize the summary: anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.” Mennesker med maktbegjær som blir faraoer og inntar andre ledende stillinger er som det står nødvendigvis ikke skikket for jobben. En organisering som i PROMIS Qualify, som jeg sammenligner med en sammenslutning av enkeltmannsforetak, er for meg mye nærmere betydningen av 42. Særlig tatt i betraktning av at kulturen i stor grad består i å løfte hverandre frem i stedet for å bruke albuer og andre metoder for selvhevdelse.

Urban dictionary nevner også “42 is the number with which God creates the Universe in Kabbalistic tradition.”

Mnja… Denne er basert på en ikke helt overbevisende numerologi. Guiden sier også at; “There is a theory which states that if ever anyone discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.”

Basert på resultatene i årets fotball-VM og de enorme omveltningene i verden de siste tiår, heller jeg til at teorien som sier at dette alt har skjedd er korrekt.

Det gjør det ekstra spennende å leve i disse tider, og etter 42 arbeidsdager i PROMIS Qualify ser jeg ingen tegn til at dette skulle være slutten på noe. Det ligner heller på starten på et langt og fruktbart samarbeid.

For å vri litt på delfinenes avskjedsmelding i Hitchhiker’s-trilogien: «Hello, and keep the fish coming!"

 

Bilder fra Unsplash

Nok et vellykket kurs i Praktisk testledelse

Mandag 11.6 og tirsdag 12.6 var 13 deltakere samlet i Bjørvika konferansesenter for kurs i Praktisk testledelse. Odd Fidje fra Promis Qualify var kursholder.
Deltakerne var engasjerte og lærevillige, og hadde et bredt spenn av erfaring fra både privat og offentlig sektor. Det ble dermed mange gode diskusjoner og delte erfaringer rundt test og testledelse i forskjellige sammenhenger, og på forskjellige nivåer.

Spesielt temaer rundt teststrategi, estimering, testverktøy av ulike typer og testledelse vekket positivt engasjement og debatt. Det ble også tid til hyggelig samvær over lunsj og egenprodusert is(!) begge dager.

De viktigste temaene som ble gjennomgått var:

 • Suksesskriterier for god testing
 • Hvordan etablere og anvende en teststrategi
 • Roller i og rundt et testteam
 • Hvordan sikre en effektiv feilrettingsprosess
 • Rapportering og ledelse av test
 • Innføring i hvordan du planlegger, leder og evaluerer smidig testing

Kurset bygger på etablert teori og beste praksis. Det har et praktisk fokus med vekt på erfaringsdeling, og passer for alle som enten jobber eller skal jobbe med test og testledelse. Kurset forutsetter ingen spesielle forkunnskaper.

Høsten 2018 arrangerer vi nye kurs sammen med Confex. Følg med på deres hjemmesider for mer informasjon om tidspunkter og innhold

 

Rykende fersk i Qualify og allerede ITPP-sertifisert

Dag-Vidar Lorgen begynte hos oss i mai, og allerede inn døra hadde han en ITPP-sertifisering under armen. I Promis Qualify så tilrettelegger vi for at alle skal ta de sertifiseringene de mener de behøver. Det er primært fokus på ISTQB-sertifiseringene, men ITPP er litt vår egen prosess, siden Promis har vært og er sentrale i utviklingen av den. 

ITPP er en ledende prosess innen smidig prosjektledelse. Faktisk en av få som tar inn over seg hva det virkelig betyr for en prosjektleder å lede et smidig prosjekt.

Les mer om ITPP her: ITPP

De aller fleste i Promis Qualify er ITPP-sertifiserte og har lang erfaring fra smidige prosjekter, og som testledere opplever vi ofte at den smidige forståelsen er varierende rundt omkring. Smidig er mer enn Scrum, og et ITPP-kurs setter begrepene på plass for alle rollene i en virksomhet.

Promis Qualify nok en gang representert på EuroSTAR


Vi er stolte og glade for at vi for andre år på rad er representert på den største og mest anerkjente konferansen innen testfaget i Europa.
Konferansen arrangeres i år Haag, Nederland, med temaet 'je ne sais pas'.

Haavard skal i ilden onsdag 14. november kl 11:45.

Haavard Guldbrandsen sitt foredrag har tittelen: «The unexpected joys of beta groups». Her presenterer han erfaringer ved bruk av betagrupper i test av appen RuterReise; hva skjer med testdekning og avdekkede avvik når appen er i test i reell bruk. Hvilke andre områder enn bugs ble de overrasket over å få hjelp til av kundene sine.

Les om foredraget her.

For hele programmet, se her: Program EuroSTAR 2018.

Promis Qualify støtter arbeid for kvinners rettigheter

 

I anledning den internasjonale Kvinnedagen passer det godt å kunne gi en oppdatering på vårt samarbeid med Education for life Nepal


Som tidligere fortalt finansierer vi i 2018, sammen med PROMIS AS, et prosjekt i den underutviklede vestlige delen av Nepal.
Hensikten er å utdanne og informere om "Chhaupadi", den inhumane og farlige praksisen der kvinner blir ansett som urene under menstruasjon og blir henvist til å leve alene i leirhytter i den perioden hver måned.

Første fase av prosjektet er nå gjennomført, og 500 'freedom kit' ble kjøpt i Kathmandu og fraktet til Pokhara. Dette ble delt ut på to skoler (Shree Annapurna Secondary School og Shree Kalika Secondary School) og 500 jenter mottok frihetssettene (sanitetsputer, undertøy, såpe), sammen med undervisning om betydningen av kvinners helse og menstruasjon.

Les hele teksten om turen på Education for life Nepal sine hjemmesider her: http://www.educationforlifenepal.com/?p=1262

Bilder er lånt fra EFL sin hjemmeside, og er gjengitt med tillatelse.

Hjemmeside: http://www.educationforlifenepal.com evt. Facebook-side.

EuroSTAR foredrag - ønskereprise på norsk!

Vi blir ikke lei av å fortelle at vår kollega Christian Brødsjø holdt foredrag på EuroSTAR i november og ble kåret av deltakerne til konferansens beste. EuroSTAR er Europas viktigste testkonferanse og konkurransen om å delta er skarp, så vi er kjempestolte når Christians foredrag ble kåret til det aller beste! 

Blant testledere vet vi at det er mange som ber sine ledere om lov til å dra på EuroSTAR, men får avslag av ulike grunner. Da er det supert at faggruppen for software testing i Dataforeningen har tatt initiativ til to medlemsmøter der de norske EuroSTAR-foredragene blir presentert i Oslo - på norsk. 

18. januar ble første medlemsmøte holdt. Det var da vår egen Christian og Computas' Anne-Cecilie Haugstvedt som holdt ønskereprise på sine foredrag. Christian var først ut og tok oss på nytt gjennom foredraget 'The Sky Is The Limit! – Or How To Test A New Airport Terminal' og det spennende oppdraget med å teste den nye terminalen på Gardermoen. En liten bonus var det at en av hans partnere på prosjektet, Kolbjørn Njøten fra Sogeti, var til stede i salen og kunne supplere med sine perspektiver på det Christian fortalte. Hvis du vil vite mer, så er lysarkene fra det opprinnelige EuroSTAR-foredraget lagt ut på EuroSTARs nettsider her

Anne-Cecilie Haugstvedt tok oss deretter gjennom sitt foredrag 'Ten Tricks for Effective Accessibility Testing', som ga en god innføring til enkle tilgjengelighetstester alle kan utføre i sine prosjekter. Morsomt og lærerikt!

 

EuroSTAR 2017 på nytt

'The sky is the limit! - How to test a new airport terminal' av vår egen Christian Brødsjø ble stemt fram som beste foredrag på EuroSTAR 2017.Nå har du muligheten til å høre foredraget i sin helhet på norsk!
Dataforeningen arrangerer medlemsmøte med to av de populære norske foredragene på EuroSTAR 18. januar på Teknologihuset.

Promis Qualify holdt kurs i praktisk testledelse

Mandag 11.12 og tirsdag 12.12 var 11 deltakere samlet i Bjørvika konferansesenter for kurs i Praktisk testledelse. Odd Fidje fra Promis Qualify var kursholder.
Deltakerne var engasjerte og lærevillige, og hadde et bredt spenn av erfaring fra både privat og offentlig sektor. Det ble dermed mange gode diskusjoner og delte erfaringer rundt test og testledelse i forskjellige sammenhenger.

Spesielt temaer rundt teststrategi, dokumentasjon av test, testledelse og testlederens "verktøykasse" vekket positivt engasjement og debatt. Det ble også tid til hyggelig samvær over en rikholdig julelunsj begge dager.  

De viktigste temaene som ble gjennomgått var:

 • Suksesskriterier for god testing
 • Hvordan etablere og anvende en teststrategi
 • Roller i og rundt et testteam
 • Hvordan sikre en effektiv feilrettingsprosess
 • Rapportering og ledelse av test
 • Innføring i hvordan du planlegger, leder og evaluerer smidig testing

Kurset bygger på etablert teori og beste praksis. Det har et praktisk fokus med vekt på erfaringsdeling, og passer for alle som enten jobber eller skal jobbe med test og testledelse. Kurset forutsetter ingen spesielle forkunnskaper.

I 2018 arrangerer vi nye kurs sammen med Confex. Følg med på deres hjemmesider for mer informasjon om tidspunkter og innhold

Christian Brødsjø - Best i test EuroSTAR 2017

Vi i Promis Qualify er utrolig stolte av vår kollega Christian Brødsjø, som med foredraget "The sky is the limit! - How to test a new airport terminal", ble kåret til EuroSTAR-konferansens beste. EuroSTAR er ansett som Europas viktigste konferanse for software testing og ble i år gjennomført i København. Til en sal fylt til randen, det satt til og med folk i trappen, fortalte Christian med stor innsikt om hvordan testingen av den nye terminalen på Gardermoen ble gjennomført, med tusenvis av testpassasjerer og bagasjekolli. Det var konferansens deltakere som stemte fram vinneren, med testkjendis Michael Bolton som ivrig støttespiller på Twitter:

Promis Qualify holdt lyntale på Mobile Era 2017

Mobile Era er Norges og Nordens første og største konferanse for mobilutviklere. Tema for konferansen var utvikling/gadgets/hva er nytt.

Likevel fikk Haavard Gulbrandsen, senior testleder fra Promis Qualify, anledning til å komme med et innlegg relatert til test. Foredraget var av formatet lyntale, og handlet om erfaringer med bruk av Betagrupper for appen RuterReise.

En kort introduksjon til hva lyntalen handlet om:

"Beta groups are a joy for lazy test managers. Letting the users do the testwork is a fascinating approach. We can develop short stories do a lighttest and let the Beta group do its work. Working with production releases and beta releases simultaniously also gives us an edge!"

Mobile Era selv presenterte Haavard på denne måten:

Haavard is a test manager and has been involved in testing apps for multiple platforms for the past 5-6 years. "Mobile technology fascinates me even though I can not programme a line!"

Bilde fra forberedelser av talen

Lyntalen ble avholdt på konferansens siste dag. Hovedbudskapet var at for å få en velfungerende gruppe så må man foreta hyppige deploy, svare raskt og konstruktivt og ikke minst ha en åpen stil på dialogen med gruppen eller enkeltmedlemmer. Det er ikke så farlig om vi ikke har så mye nytt å vise frem, så lenge det skjer noe!

Det er også en god ide å be om feedback i gruppen form av enkle spørreundersøkelser eller egne posts som omhandler potensielle nye features.

Foredraget ble holdt med foiler som illustrerer budskapet og foilene er vist under:

Promis Qualify håper at lyntaler er kommet for å bli for denne type konferanser, da det gir «sånne som oss» mulighet til å slippe til med vår tenkemåte i konferanser som er rimelig fagtunge.

Promis Qualify arrangerte Testpub sammen med Cognizant

Vi i Promis Qualify tar mål av oss til å bidra til et aktivt fagmiljø innenfor software testing i Norge. Derfor arrangerer vi jevnlig faglige sammenkomster, holder kurs, foredrar på konferanser o.l. for å dele av våre erfaringer. 15. juni arrangerte vi Testpub #50 i Norsk Testforum, sammen med vår samarbeidspartner Cognizant. Vi valgte et tema for kvelden som vi oppfatter er aktuelt for mange, nemlig «Brobygging mellom test og markedet - Hvordan bruke test til å forstå brukerne dine?». Fokuset var på test av mobilapp’er og andre mobile flater, som gir noen ekstra utfordringer med å forstå de reelle brukerne og deres opplevelser. Der tenker vi at testfunksjonen har mye å bidra med som bindeledd til sluttbrukerne. 

Det var godt oppmøte på arrangementet som både viste store linjer, demo av nyttige verktøy, samt delte hands-on erfaringer fra kjente app-utviklingsprosjekter i Norge. 

Litt om vår samarbeidspartner: Cognizant er et av verdens største IT-selskaper, med hovedkontor i USA og tilstedeværelse over store deler av verden. Selskapet er på Fortune 500 listen og har over 260 000 ansatte worldwide. I Norge er Frontica Business Solutions eid av Cognizant.

Fra Promis Qualify var senior testleder Haavard Gulbrandsen foredragsholder. Han har bl.a. erfaring fra Ruter (RuterReise og RuterBillett) og NRK.

 

Education for Life, Nepal - oppdatering etter korona lock down

Gode nyheter!

Etter månedsvis med lock down i Nepal kan Education for Life, Nepal fortsette vårt felles prosjekt. De to første bibliotekene er allerede etablert, men Nepal har vært under lock down siden mars, så prosjektet har måttet vente. Det viktigste i denne tiden har uansett vært liv og helse for alle som bor i områdene og i utgangspunktet har harde kår. Nå åpner endelig skolene igjen.

Bøker er kjøpt inn, og har bare ventet på å bli kjørt ut, og i dag kom endelig dagen hvor Meena kunne dra ut for å levere bøkene. Så da håper vi på nye oppdateringer fra Nepal om ikke lenge.

Promis Qualify har siden 2016 støttet og arbeidet sammen med Education for Life, Nepal i ulike prosjekter.

Education for life, Nepal ble grunnlagt av Renuka Karke, Meena Karke og Øydis Raddum Wikmark i mars 2013.
I 2015 ble Education for life Nepal registrert i Norge som en ideell organisasjon.

EFL ønsket i år å satse på biblioteker til grunnskoler i Nepal. De har fått mange henvendelser fra skoler som mangler bøker og grunnleggende læremateriell til undervisningen, så dette er et godt og viktig arbeid.

Siden oppstarten har mer enn 80 biblioteker allerede fått skolebøker gjennom hjelp fra EFL. Med støtten på kr 100.000,- fra Promis Qualify i år skal vi sammen utstyre ytterligere 12 skoler med bibliotek, bøker og læremateriell.

Bildet er lånt med tillatelse fra EFL.

 

Kvinner i Promis Qualify

Mangfold i arbeidslivet, kvinner i IT, hvordan står det egentlig til i dag?

Vi kan starte med litt statistikk fra 2018 (hentet fra ODA nettverk): I dag er ca. en av fire som jobber i IT-bransjen kvinner (28 %), i 2013 var andelen på 19 % så kvinneandelen er økende. Andelen kvinner som søker på IT-relaterte studier er også i vekst, det er stadig flere kvinner som søker seg til disse studiene og det gjelder også de tunge tekniske studiene.

Men vi har fortsatt en vei å gå i bransjen, Kvinner er underrepresentert i alle stillingskategorier, men trenden er i aller høyeste grad svært positiv. Det blir flere kvinner i alle stillinger i IT-bransjen og det er også flere kvinnelige studenter i IT-fagene.Så hvordan står det til i Promis Qualify? I 2013 var vi tre stykker som startet med en ide om en ny IT-satsing relatert til fagområdet test, kvinneandelen var svimlende høy sett i forhold til resten av bransjen, to av tre da vi startet planleggingen.

I 2014 var den offisielle oppstarten av selskapet og Promis Qulify så dagens lys. 2/3 kvinneandel i  oppstarten, og den gode trenden har fortsatt. Vi har vokst til 17 ansatte og akkurat nå er kvinneandelen på 8 av 17, noe som utgjør 47 %, langt over bransjestandard.

Når det gjelder styre og stell så må vi også si oss godt fornøyde: I ledelsen er to av tre kvinner, i styret er vi to av fem.

Gjennom vår modell med

 • høy grad av medbestemmelse over selskapets utvikling
 • medeierskap: Vi tror på medeierskap
 • tilbud om en fleksibel og god karriere med mulighet for oppdrag hos et mangfold av oppdragsgivere
 • lønnsmodell som gir like betingelser til alle

tror vi at vi har lagt til rette for et godt mangfold av medarbeidere. Vårt ønske er å  fortsette med å rekruttere de aller beste, både kvinner og menn, og kanskje bikke kvinneandelen til 50 % ved neste ansettelse?

Vi ønsker oss flere kvinner!

Promis Qualify Strikes Again

For fjerde år på rad har vi fått antatt foredrag på Testdagen ODIN - og ikke bare ett, men to!

Årets ODIN går av stabelen over to dager, torsdag 5. og fredag 13. november, og foredragene vil bli streamet til de påmeldte som deltar digitalt.

På konferansens første dag vil Lena Jonhaugen og Pål Berg holde foredraget "No time to Die".

De mener testlederen er IT-bransjens James Bond. Som Bond, så står testlederen med ett bein i fortiden og ett bein i en nåtid som er i konstant endring, og begge må utvikle seg for hele tiden å oppfylle tidens krav og forberede seg på fremtiden.

På konferansens andre dag forteller Espen Schaathun om "Datakvalitet fra buss til app", om den helt nye digitale plattformen Ruter har bygget for å samle data som er viktige for virksomheten. Inkludert busser som testobjekter.

Promis Qualify er også i år sponsor av konferansen.

Lenke til det fulle programmet finner du her: Testkonferansen ODIN 2020

"Gjør test til en fest! Løsning for syntetiske testdata" vant Datatilsynets pris for innebygd personvern

Datatilsynets pris for innebygd personvern 2019 gikk til NAV.


 

Ekstra moro for Promis Qualify siden to av våre, Sidsel Wang Skudal og Richard Rostad, hadde sentrale roller i prosjektet.

Juryens beskrivelse av bidraget: "NAV har utviklet en metode og løsning for å lage syntetiske testdata ved hjelp av maskinlæring og gjenbruk av eksisterende forretningslogikk. Syntetiske opplysninger trer inn i stedet for reelle opplysninger, og dette gir anonymisering etter at transformering har skjedd. Behovet for syntetiske data og testdata i tilknytning til systemutvikling uavhengig av sektor er stort. Syntetiske data er også viktig og kan benyttes i samfunnsplanlegging, for eksempel for å teste mulige effekter av planlagt politikk eller i forbindelse med kunstig intelligens. Bidraget viser at det er fullt mulig å bruke syntetiske data, til tross for argumentasjoner om at det er for vanskelig, for kostbart og for tidkrevende. Det står på vilje og gammel vane."

Her kan man lese Richard's artikler som beskriver prinsippene: "GDPR og hvorfor vi ikke kan bruke skarpe testdata" og "Testdata og GDPR tatt på alvor".

Vi tok en prat med Sidsel og Richard for å høre hva de synes om å ha bidratt til denne prisen:

"Det var veldig flott å høre at NAV og prosjektet vårt har vunnet prisen for innebygd personvern 2019!

Vi benyttet syntetiske data som er kjemisk renset for persondata og helt frikoplet fra virkeligheten. For å komme frem til hvordan man skulle løse personvern med bruken av syntetiske testdata gikk noen ideer i vasken, mens andre hårete ideer ble bygget videre på og viste seg å fungere veldig godt. Systemer med enkle sammenhenger ble løst med enkle manuelle algoritmer, mens for mer kompliserte sammenhenger benyttet vi maskinlæring, og gjenbrukte forretningslogikken fra produksjon for å distribuere testdataene ut til testmiljøene.
Det er en fordel å teste underveis, for det kan være en dyr affære å fikse feil i etterkant, da man kanskje må kjøre hele maskinlæringsprosessen på nytt.  
Mocking og stubber ble benyttet for å få en effektiv testing. På denne måten fikk vi gode testdata med all intern business logikk beholdt selv om datamodellen var kompleks.

Det ble laget en applikasjon som genererte testdata "on the fly", med input som kjønn, alder, personstatus osv.

Det overordnede målet var å kun ha testdata som er i henhold til GDPR, men med det fikk vi også et verktøy til å effektivt lage akkurat de testdata vi trengte i alle testsammenhenger.
 
Det er også viktig å kommentere at en så stor satsning gir mening for NAV. De har stort behov for at testdata henger sammen på tvers av systemer. Ikke alle virksomheter har samme krav, så for noen vil dette være i overkant. Da kan det være en enklere vei frem til noe som både er godt nok og følger forordningen."

For tips eller spørsmål er det bare å ta kontakt med Promis Qualify. Alle forespørsler er velkomne.


Les mer om prisen og utdelingen på Datatilsynets egne sider her

EuroSTAR 2020: Four bagger for Promis Qualify

Hvis du har spilt litt bowling så vet du kanskje at når man slår ned fire striker på rad så kalles dette "Four Bagger".

Promis Qualify kan nå slå seg litt på brystet, i og med at vi for fjerde året på rad har fått antatt foredrag på EuroSTAR, Europas største testkonferanse. Denne gang som foreløpig eneste norske innslag.

  

I år er det Christian Brødsjø som sammen med Bjørn Christian Schirmer fra Veterinærinstituttet, skal fortelle om hvordan de bruker metoder fra SW-testing til klargjøringen av Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet etter flyttingen fra Oslo til nytt bygg til 8 mrd i Ås. 

Flere detaljer om foredraget finner du her: Operational Readiness Testing at the Animal Diagnostics Lab

EuroSTAR 2020
Pga Covid-19 så vil årets konferanse gå kun online.

 

Fagkveld hos Promis Qualify om sesjonsbasert testing

 

Promis Qualify og PROMIS har jevnlig fagkvelder.

Denne gangen var temaet sesjonsbasert testing.

Sesjonen ble kyndig og elegant ledet av Richard Rostad, med god hjelp av sidekick'en Haavard Gulbrandsen.

Mange hadde relaterte erfaringer til de eksemplene Richard presenterte, så det ble nok av engasjerte og inspirerende diskusjoner.

Det hele ble krydret av praktiske oppgaver som var både morsomme og opplysende.

2020 oppstartsmiddag

 Fredag 10. januar var det duket for årsfesten vår. Vi fikk flotte lokaler på en restaurant rett utenfor byen og var hele 20 personer med på festen. Vi kunne ha med følge. Det er alltid veldig hyggelig å møte kollegaers partnere og bli bedre kjent.  

For å komme oss til festen hadde vi arrangert felles transport for en del av oss. Vi brukte litt tid på å finne bussen vår og kikket etter en mindre buss, da 11 var påmeldt. Vi hadde litt frafall så til slutt var vi kun syv som skulle med. Bussen fant vi til slutt ved spor 19 ved Oslo S, det var en splitter ny stor buss som vel tok 50 personer. Så vi hadde veldig god plass! 

   

Daglig leders julebrev 2019

Julen nærmer seg med stormskritt og det er på tide med en fot i bakken - en titt i bakspeilet for å summere opp 2019. I fjorårets julebrev skrev jeg om et på alle måter vellykket 2018 og positive forventninger til jubileumsåret i.f.m. vårt 5-års jubileum.
Ble 2019 også bra? Hvordan var jubileumsåret? Les videre og finn det ut!

Markedet, kundene og prosjektene

Julekuler

For oss, som for alle bedrifter, er tilgangen på kunder og oppdrag det aller viktigste. Og 2019 har gitt et fortsatt godt marked for SW testing tjenester. Oppdragssituasjonen har vært veldig god, med full sysselsetting gjennom hele året.

Ekstra gøy er det å bli kjent med nye kunder. Og 2019 har gitt oss flere: Fremtind, Aera og Bane NOR kan nevnes spesielt - kunder med store og spennende planer for fremtiden, som vi håper å samarbeide med i lang tid.

Men det er eksisterende kunder som utgjør hovedtyngden av oppdragsmengden. Det ble mange oppdragsforlengelser hos eksisterende kunder også i 2019. Faktisk har hele 8 av de 11 som har jobbet hos oss hele 2019 fortsatt samme kunde ved utgangen av 2019 som de hadde ved inngangen til året! Da får vi tro at konsulentene er fornøyd med kunden og kunden er tilfreds med resultatene som produseres.

Vi synes det er viktig å ha oppdrag både i privat og offentlig sektor, men vi har hele tiden hatt mest oppdrag i offentlig sektor. Fordelingen mellom offentlig og privat sektor er ganske uendret det siste året, med 3/4 av vår omsetning i offentlig sektor. Det er mange store og spennende digitaliseringstiltak som igangsettes i offentlig sektor. Fra år til år varierer det hvilke etater som skal modernisere seg, men alt i alt forblir den samlede etterspørselen fra offentlig sektor høy. Og med et stort antall rammeavtaler der, engasjerer vi oss gladelig i store og små digitaliseringsprosjekter. Det er ingen tegn til at disse kundene slipper opp for spennende oppgaver for flinke testkonsulenter i 2020.

Hvor var du for 5 år siden – Espen?

I rekken av artikler der vi ser 5 år tilbake har vi nå kommet til Espen sine betraktninger. 

Ofte er bildearkivet mitt på Google til stor hjelp når det gjelder å friske opp hukommelsen på når ting skjedde og hvor var jeg da. Der finner jeg bilder fra bursdager, ferier, den første snøen, sykkelturer osv. Det å bla seg tilbake ti år i tid i bildearkivet kan helt klart anbefales. Barna hjemme hos oss synes det kjempegøy å se gamle bilder og rare videoer. En søndag morgen ble vi sittende lenge å se på bilder i arkivet etter frokost og latteren satt løst. Noen ganger dukker det opp bilder fra situasjoner som man helt hadde glemt også. Fra riktig gamle dager husker jeg godt lukten av svidd støv fra fremviseren da lysbilder ble vist frem i stua. Hvor mange er det nå som kan kjenne igjen den tydelige lyden av en lysbildefremviser som skiftet bilder?

Men for fem år siden altså – da jobbet jeg med testing av en ny klientplattform på Ullevål sykehus. I ett av de eldste byggene på sykehuset jobbet teamet med vår lille test-lab. Og dette fant jeg faktisk bilder av i arkivet mitt. Men det tar nok helt sikkert mer enn fem år å bygge et nytt sykehus her. Hvis det blir bygget på Ullevål da. I 2014 kom også den første snøen tidlig i november på Grefsen. Jeg håper nå fortsatt på mye snø og skiføre i marka også denne vinteren. Vel, spådommer om klimaet varsler vel mer nedbør i årene som kommer, men blir det kaldt nok til at vinteren gir oss snø? Som Voss lyrikklag sier; «Dersom du vel å ikkje gleda deg over snøen vil du ha mindre glede i livet, men samme mengde snø»

All work and no play.......?

 

 I Promis Qualify er vi alle konsulenter som hver dag sitter ute i prosjekter hos våre kunder. For å ha et godt samhold internt er det derfor viktig for oss å ha mange, gode sosiale møteplasser. Og hos oss er det noe for enhver smak.

Aktiviteter i regi av bedriftsidrettslaget bør nevnes – stisyklingskurs, skiteknikkurs, sikkerhetskurs for kajakk («våttkort») m.m, i tillegg så er vi rause med å fortelle hverandre hvilke konserter vi planlegger å gå på slik at de som vil kan møtes på en slik arena også.

Promis Qualify arrangerer hvert år en felles tur hvor vi er sammen noen dager med et faglig alibi.

 

 

Vi har blant annet vært i Piemonte, Bordeaux, Praha og Svolvær (Lofoten), alltid godt oppmøte og blide kolleger.

Reisemålet avgjør vi i fellesskap og alle forslag gjennomgås hvor fokus er på faglige temaer (big testing, gjennomgå presentasjon til Eurostar, lære om lyntaler m.m), hvilke typer restauranter reisemålet har og hvilken sosial profil vi kan forvente oss av oppholdet.

 

I tillegg så har vi samlet også dratt til konferanser (eks. Eurostar) for å støtte våre egne samt knytte “vennskapsbånd”.

En ettermiddag i måneden samles vi for faglig status og deretter en tur ut med noe godt i glasset som også kan kombineres med bowling eller annen aktivitet.

Før jul så setter vi av tid til en konsert, eksempelvis “it´s snowing om my piano” med Bugge Wesseltoft, Oslo Fagottkor og Penthouse Playboys.

Firmatur til Lofoten

Lofoten!

PROMIS og Promis Qualify dro avgårde torsdag ettermiddag med fly og buss og endte opp i Svolvær. Nydelige rorbuer var reservert og en koselig pub ble besøkt etter en rask innsjekk.

 

Fredagen var satt av til faglige aktiviteter og vi koste oss med “big testing” samt generalprøve på lyntale som blir holdt onsdag 18.09 på Odin.

Absolutt en spennede fagdag som etter en bedre middag, behørig ble avsluttet med besøk på et av vannhullene i Svolvær.

Lørdag var det flere aktiviteter å velge mellom, de fleste av oss valgte en fantastisk RIB tur med en engasjert guide og god lunsj! Mens en håndfull eventyrlystne oppdagere ga seg i kast med den meget spesielle klippen Geita.

Resten av lørdagen gikk til “egentid” og her valgte ca. halvparten av oss å kose seg med Premier League før vi hadde en felles middag.

Søndagen gikk med til å fordøye inntrykkene eller ta en spasertur eventuelt en tur til Henningsvær etterfulgt av felles lunsj før avreise tilbake til Oslo.

En godt planlagt tur med mye latter og gode kollegaer!

 

Brit Høvik Jørgensen begynner i Promis Qualify

 

Brit er utflyttet sunnmøring som ved siden av test som fag, har hatt arbeidsoppgaver inn mot utvikling og opplæring, og også hatt lederoppgaver.
Etter dataingeniør-utdanningen har hun jobbet innenfor ulike sektorer (metall, telefonkatalog, pensjon og apotek), og varierte oppgaver har gitt mange erfaringer og kompetanse som er gode å ha som testleder.

I forhold til testfaget er kvalitet i alle ledd, gode prosesser og en praktisk tilnærming viktige elementer i Brit sin arbeidsdag. Det å skape tillit og godt samarbeid prioriteres høyt, og det er ekstra motiverende å bidra til kompetanseheving og at man har det gøy på jobben.

Brit gleder seg til å jobbe i et lite firma med et sterkt fagmiljø, og satser på å stadig bli bedre innenfor testfaget og testlederoppgavene. Samtidig er det spennende å bli konsulent og se hvilke oppgaver og utfordringer som dukker opp. Og å bli kjent med nye kollegaer og jobbe sammen med Remi og Kristina som Brit har jobbet sammen med før.

Vi gleder oss over å ha Brit ombord i Promis Qualify - velkommen skal du være!

Promis Qualify 5 år: Hva er 5 år?

 

"Pushing through the market square,
So many mothers sighing
News had just come over,
We had five years left to cry in"

 

Jeg husker fortsatt ganske godt hvor grepet jeg ble av denne låten første gang jeg hørte den. Jeg er ikke sikker på hvilket radioprogram det var, men med nesten 100% sikkerhet var det et av programmene på svensk P3.

På den tiden var NRK's kvote av pop og rockmusikk håndtert av Vidar Lønn Arnesen med 10 i skuddet, og i tillegg maks 1 låt på den ukentlige Ønskekonserten. David Bowie ble vel ikke spilt på norsk radio i det hele tatt. 
Så, dermed altså svensk P3. Kanskje som en av låtene på Ziggy Stardust på albumlista. 
Å få presentert sanger på norsk radio som ikke var singler kunne vi bare drømme om, før Ivar Dyrhaug og Sigbjørn Nedland kom og fikk satt ting på stell med sine Pop spesial-sendinger. 

Kunnskapsdeling innen Maskinlæring

I Promis Qualify er vi opptatt av å dele kunnskap med hverandre, og i den forbindelse holdt vår egen Richard Rostad et kurs i "Maskinlæring for test".

15 stykker fra PROMIS og Promis Qualify møtte opp for faglig påfyll, og fikk en interessant innføring i Maskinlæring for test, hvorfor og hvordan.

Vi lærte om Markov Chain, Probabalistic Neural Networks, Radial Basis Neural Networks mm.

Med eksempler fra Irsk folkemusikk til Sigbjørn Obstfelder ble dette en veldig spennende seanse, vi ser fram til å lære mer!

Promis Qualify 5 år: Hvor var du for 5 år siden, Haavard?

Tja....med min kortidshukommelse så er jo det et vanskelig spørsmål........

2013 så hadde jeg akkurat gjennomført det  første året med bandet, The Møkk Lads, vi hadde  rukket å varme opp for Buzzcocks på Kanalrock og planla neste turne i Macclesfield, England og jeg hadde faktisk ikke hørt om Promis Qualify.

I påfølgende år så gikk fortsatt Promis Qualify under radaren min.

Under et oppdrag  som startet  i 2015 så jobbet jeg plutselig sammen med Pål Berg og han kunne fortelle gode ting om Promis Qualify.

Fullt hus i Praktisk testledelse

Tirsdag 11.12 og onsdag 12.12 var 13 deltakere samlet i Bjørvika konferansesenter for kurs i Praktisk testledelse. Odd Fidje fra Promis Qualify var kursholder.
Deltakerne var engasjerte og lærevillige, og hadde et bredt spenn av erfaring fra både privat og offentlig sektor, og fra flere bransjer. Det ble dermed mange gode diskusjoner og delte erfaringer rundt test og testledelse i forskjellige sammenhenger, og på forskjellige nivåer.

Promis Qualify dobler opp på TestPub

Promis Qualify fikk forespørselen fra Norsk TestForum om å på kort varsel å være vertskap for TestPub torsdag 22/11.

Vi har kastet oss rundt og kan presentere en aften med to av våre beste foredrag fra 2018:

- Fra EuroSTAR 2018: "The Unexpected Joys of Beta Groups" av Haavard Gulbrandsen

- Fra Testkonferansen Odin 2018: "Friksjonsfri, digital grensepassering" av Kristina L. Tangen.

Årets konsulent!

17. oktober delte Dataforeningen og Konsulentguiden ut Rosingprisene og Konsulentprisene i et felles, høytidelig arrangement på Hotell Continental. I skarp konkurranse med andre dyktige og innflytelsesrike konsulenter ble Christian Brødsjø fra Promis Qualify kåret til Årets konsulent. Som stolte kolleger vil vi gjerne være først i køen av gratulanter - en velfortjent pris!

På stand på Testdagen Odin 2018

Onsdag 19. september 2018 var det igjen duket for Testdagen Odin.

Promis Qualify var i år gullpartner og tungt representert med både foredrag, stand og flere deltakere.

 

Liv Krabberød begynner i Promis Qualify

Fra 15. august er Liv en del av Promis Qualify teamet.

Liv har 10 års erfaring fra testledelse både på systemtest- og akseptansetestsiden i komplekse IT-prosjekter. Hun har innsikt og interesse for helheten i IT-prosjekter og erfaring fra ulike roller i IT-prosjekter, som anskaffelsesprosessansvarlig, prosjektleder / -koordinator og fasilitator for krav- og prosessanalyse.

Liv er opptatt av testledelse som en integrert del av prosjekter og fokuserer på å utvide testledelse til kvalitetsledelse. Hun brenner for å ta i bruk smidige metoder og elementer fra innovasjon i testledelse gjennom tidlig og smidig testing i analyse- og designfasen for å redusere risikoen i prosjektets scope.

Liv kan gi kundeverdi både innen testrådgivning og testledelse. Hun er testmetodisk sterk, og har hatt ansvar for å etablere en enhetlig testmetodikk med fokus på forretningsdrevet testledelse i Telenor Group, samt ledet faggruppen for testledelse i et av Norges største konsulentselskaper.

Liv har tunge sertifiseringen både innen test, prosjektledelse og smidig prosjektgjennomføring: ISTQB Advanced test manager, PMP, Scrum master, Prince2 og Lean Six Sigma Yellow belt.

Vi ser fram til et givende samarbeid, velkommen til oss!

Testleiarens kampstev

 

Forfattar: Lena Jonhaugen, Promis Qualify.

--

I Promis Qualify jobber vi også med å tonesette fagstoff, i håp om at det lettere setter seg på hjernebarken.

 

Takt og tone: Ola Tveiten (Lillebjørn Nilsen)
--

Eg arbeidar som testleiar, er kvinne eller kar,
dei seier eg er negativ og slettes ikkje var,
på korleis mine spørsmål kan bli tolka som kritikk,
men eg er ikkje ute for å gjeva noen stikk.
Prosjektet er langt og tøft og kjeitt,
-Sudelida sudelidei!
eg arber til eg blir sveitt,
-Sudelida sudelidei!
arbeidar med test og kvalitet
med forbetring og entitet
gjer det med stor integritet,
-Sudelida sudelidei!
Tra la la la la la!
Byggje inn kvalitet.

 

Eg spør om krav er dekka, og om alle har ein test,
som så kan aksepterast, ja det synes eg er best.
Eg spør om alt kan testas og at det er utan tvil
for da kan testar godjennas, det er jo det eg vil.
Prosjektet er langt og tøft og kjeitt,
-Sudelida sudelidei!
arbeidar med test og kvalitet
med forbetring og entitet
gjer det med stor integritet,
-Sudelida sudelidei!
Tra la la la la la!
Byggje inn kvalitet.

 

Så har dei blitt moderne, og kodarane driv,
med test driven development og devops i fint driv.
Eg spør om dei har tenkt på test i større perspektiv,
som kontrollera at all info flyte dit eg vil.
Prosjektet er langt og tøft og kjeitt,
-Sudelida sudelidei!
arbeidar med test og kvalitet
med forbetring og entitet
gjer det med stor integritet,
-Sudelida sudelidei!
Tra la la la la la!
Byggje inn kvalitet.

 

Dei seier eg er dyr i drift, får mye utgiftsførd,
men det dei ikkje tenkjer på er om at eg blir høyrd.
Så vil ein kunne finne feil ein slettes ikke vil
skal finne vegen fram til brukaren så han blir ilsk.
Prosjektet er langt og tøft og kjeitt,
-Sudelida sudelidei!
arbeidar med test og kvalitet
med forbetring og entitet
gjer det med stor integritet,
-Sudelida sudelidei!
Tra la la la la la!
Byggje inn kvalitet.

 

 

Vellykket HIT-seminar om testing

Seminaret "Testing i en smidig verden med hyppige leveranser - og litt om Asberger" med foredrag av Christian Brødsjø

HIT seminar

Hovedstadsområdets nettverk for IT-styring og ledelse (HIT) er et nettverk med fokus på IT-styring og ledelse for aktører både på kunde- og leverandørsiden i hovedstadsregionen. Gjennom seminarer o.l. er målsetningen å øke kompetansen og erfaringsdelingen mellom medlemmene. 

13. juni ble det avholdt seminar med testing som tema - "Testing i en smidig verden med hyppige leveranser - og litt om Asberger". Når interessante erfaringer fra testing og testledelse skal deles er Promis Qualify sjelden langt unna. Denne gangen holdt Christian Brødsjø en presentasjon med tittelen: "Driftsklar? Hvordan verdikjedeteste det som virker uoverkommelig stort?". Han delte interessante erfaringer med testing i stor skala, med et lite testteam. Oppgaven var intet mindre enn å verdikjedeteste og evaluere driftsklarhet til en ny internasjonal flyplass til 14 milliarder kroner. Det var tydelig at foredraget engasjerte, for det kom flere gode oppfølgingsspørsmål fra salen.

Foruten Promis Qualify var det også gode presentasjoner fra Skatteetaten, Unicus og Scienta, samt en rask undersøkelse gjennomført av Magne Jørgensen fra Simula. 

Dersom du ønsker å få informasjon om fremtidige HIT-seminarer, så finner du gruppen på LinkedIn

 

900 dager i Qualify

Av Espen Schaathun.

Vi er ikke så veldig mange ansatte i Promis Qualify, men vi har faktisk en egen redaksjon. Redaksjonen vår jobber hardt for å lage artikler om det som skjer i firmaet både på hjemmesiden vår og i sosiale medier. Denne gangen har redaksjonen gitt meg oppgaven med å skrive artikkel om mine første 900 dager i firmaet. 

Men hvem er det egentlig som teller antall dager de har jobbet et sted? Barn teller dager; Antall dager til jul, til bursdager og til 17. mai. Barn er eksperter på nedtelling til sine viktige milepæler. Apropos dager i mai – så er det rart at i prosjektet mitt har man planlagt at veldig mye skal være ferdig i slutten av mai. Lurer på om noen hadde telt antall sannsynlige arbeidsdager i mai før fristene ble satt? Så for 2019 har jeg sjekket og kommet til at det er 20 arbeidsdager i mai – hvis vi regner med de «inneklemte» dagene. Milepæler har vi jo også i Promis Qualify. For eksempel den årlige turen i september der hele selskapet tar en langhelg på et spennende reisemål. Jeg har gode minner fra turene til Piemonte og Bordeaux, og i år gleder jeg meg til å reise til Tsjekkia. 

Julemiddagen har også blitt en hyggelig tradisjon som vi ofte gjennomfører etter nyttår da stressnivået til de fleste har sunket. Ja, 900 dager er jo nesten 2 og et halvt år da. Det kvalifiserer ikke akkurat til gullklokke, men for ett år siden fikk jeg muligheten til å kjøpe aksjer i selskapet noe som for meg gir en tettere knytning til driften av selskapet.

Etter 900 dager er dette noe av det jeg liker best i ved å jobbe sammen med de flinke folka i Promis Qualify: 
Vår kultur der vi sammen velger og gjennomfører de aktivitetene vi ønsker å gjøre. Vi kan i stor grad påvirke hvordan vår «jobbkalender» skal se ut. Jeg har fått jobbe i spennende oppdrag hos kunder som satser på test og der ny teknologi er viktig i prosjektene. 
At vi sammen kan bidra økonomisk til å forbedre utdanningen og arbeid for kvinners rettigheter i Nepal. Dette gjennom vårt samarbeid for andre år på rad med Education for Life Nepal.

 

En helt vanlig tirsdag...

Det er tid for det månedlige allmøtet i Promis Qualify. Og det er tid for sosialt samvær med PROMIS. Og det liker vi! Selv om vi har det supert sammen i Promis Qualify, så er det alltid stas å finne på noe sammen med den fine gjengen i PROMIS. Det byr på både faglig og sosialt påfyll. Apropos påfyll – denne tirsdagen gikk turen til Ølakademiet der vi kunne prøve oss på litt ølsmaking akkompagnert med en 3 retters middag. Trivelig lokale med fint dekkede bord. Det var god mat og øl i alle farger og fasonger, og alle tre rettene vi fikk inneholdt øl. Informasjon om øltypene ble ivrig omtalt av verten, jeg er dog litt usikker på om alle fikk med seg hva som ble sagt. Som seg hør og bør når vi snakker ølsmaking ble det skjenket, slynget og skvalpet, det ble sniffet og snust, det ble smakt og (s)nytt, det ble svelget – men ikke spyttet, og det det skravlet og skålt! Det må være lov å si at noen av øltypene vi fikk var noget sære, men alle var mette, blide og fornøyde etter en meget hyggelig kveld!

   

 

Hodet over vannet - Et kurs i praktisk testledelse

Foto hentet fra: https://unsplash.com/photos/

Det er igjen tid for kurset Praktisk Testledelse som vi i Promis Qualify arrangerer sammen med Confex. Kurset går over to dager, 11-12. juni på Bjørvika konferansesenter. Ikke bare kan vi friste med et kurs som ikke har fokus på en teoretisk gjennomgang av testfaget, vi kan også friste med en fantastisk god lunsj. 

I løpet av kurset går vi gjennom det grunnleggende innen programvaretesting og testledelse, med spesielt fokus på testprosess og smidig testing, kursholder deler også praktiske erfaringer fra gjennomførte prosjekter. Dette er et kurs for deg som ønsker en praktisk tilnærming til det å gjennomføre testledelse, eller rett og slett hjelp til å holde hodet over vannet som testleder. Kurset passer derfor for alle som på en eller annen måte er involvert i test av programvare, eller rett og slett ønsker å lære mer om det, enten du er tester, testleder, prosjektleder, produkteier, e.l. 

Kurset er gjennomført en rekke ganger og får gjennomgående svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne - både med hensyn til innhold og formidling. For mer informasjon og påmelding, se: Praktisk testledelse

Odd sine første 500 dager i Promis Qualify

---

Odd Fidje  - 19.01.2018

---

Overhørt for 500 dager siden:

"Du kommer til å trives. Det er en sosial og omgjengelig gjeng," sa Nina.

Jeg lente meg tilbake i stolen, og lukket øynene. Jeg hadde jo tenkt tanken på å prøve noe nytt. Noe litt mindre, med muligheter for å gjøre en forskjell. Sammen med erfarne og morsomme kollegaer.

"Vi jobber på litt forskjellige typer oppdrag, noen store, noen litt mindre. Men det er test vi spesialiserer oss på - test fra et ledelsesperspektiv," fortsatte Nina og tok den nest siste sjokoladebiten mens hun smilte.

Jeg tok den siste sjokoladebiten, og tygget tankefullt på den. Litt mer frihet og selvstendighet. Og noen nye utfordringer.

Jeg tok sjansen. Jeg ble ikke skuffet.

  

 

Daglig leders julebrev 2017

Et nesten perfekt år!

2017 har vært et fantastisk år for Promis Qualify. Vi er svært fornøyd med det aller meste i året som har gått. Men på ett område kunne vi hatt bedre resultater. Så hva kunne gjort året enda bedre? Les videre og finn ut hva vi har fått til og hva som hindrer 2017 i å være det perfekte året for oss.

Kunder, oppdrag og avtaler

I 2017 har Promis Qualify hatt en svært god oppdragssituasjon. Fra begynnelse til slutt har alle ansatte hatt fullt belegg. Og markedet må sies å være svært godt, med veldig mange interessante forespørsler der vi ikke har hatt kapasitet til å tilby våre tjenester. 

Like viktig som å ha fullt belegg er det for alle ansatte å ha spennende oppgaver å gå til hver dag. Og det har våre ansatte hatt - ingen har ønsket å bytte til andre oppgaver, men tvert imot vært veldig fornøyd når kundene har forlenget oppdragene. Spesielt hyggelig har det vært å få noen nye kunder i.l.a. året. Vi kan nevne NorgesGruppen, NAV, Statens Vegvesen og DIFA. I tillegg har eksisterende kunder kommet med utvidelser og forlengelser. Tradisjonen tro for PROMIS og Promis Qualify, er det kunder i offentlig sektor som utgjør det største volumet, med fordelingen 69 % av våre fakturerbare timer i offentlig sektor og 31 % i privat sektor. Med forventning om store moderniserings-/digitaliserings-prosjekter i offentlig sektor i flere år fremover, er vi godt fornøyd med en hovedvekt av oppdrag hos kunder i offentlig sektor. Det oppleves som positivt når prosjektene ikke bare er spennende, men også samfunnsnyttige!

I 2017 har vi videreført godt samarbeid med vårt søsterselskap, PROMIS AS, samt våre partnere i testmarkedet, primært SOCO Norge og Testify. Disse samarbeidskonstellasjonene har vist seg suksessrike m.h.t. konkurranser om rammeavtaler. Det siste året har vi, sammen med våre partnere, vunnet rammeavtaler med potensielt viktige kunder som Skatteetaten, Bane NOR og Kompetanse Norge. Vi går optimistiske inn i 2018!

Faglig arbeid og sosialt samvær

Dette året har vi gjort utrolig mye faglig og sosialt sammen. Selv om vi alltid har vært en fin, samlet gjeng, har høstens aktiviteter gjort oss til et veldig godt sammensveiset team. For første gang dro vi på utenlandstur uten PROMIS og reiste da en usedvanlig hyggelig langhelg til Bordeaux. Med en liten gruppe og tilstrekkelig tid til bare å være sammen, kom vi hjem enda tettere knyttet.

Bare uker etter Bordeaux dro vi i samlet flokk til EuroSTAR-konferansen i København, siden vi hadde vært så heldige at en av våre ansatte fikk antatt foredrag der. EuroSTAR er ansett som den største og viktigste testkonferansen i Europa. Vår egen Christian Brødsjø holdt et imponerende foredrag om testingen av den nye terminalen på Gardermoen. Konferansedeltakerne visste å sette pris på innsatsen og stemte frem Christians foredrag som det beste på hele konferansen. Fantastisk moro og en veldig stor anerkjennelse!

Som seg hør og bør, ble det også tid til hyggelig samvær i kongens by. Dette har bidratt til enda tettere bånd mellom alle oss i selskapet. Det siste året har vi også begynt å jobbe enda mer som et kollegium, der alle ser oppgaver som trengs gjøres, bidrar til å utføre dem og sammen tar vi de beslutningene som berører oss alle.

I tillegg til EuroSTAR har ansatte i Promis Qualify også holdt foredrag på Testdagen Odin, Mobile Era, samt TestPub i regi av Norsk Testforum. I tillegg har vi avholdt to kurs i 'Praktisk testledelse' for Confex Norge. Alt i alt en imponerende innsats for kompetansedeling av et lite selskap!

Også internt har vi videreutviklet vår kompetanse. Noen flere sertifiseringer er på plass og vårt faglige arkiv har blitt utvidet med mer strukturkapital. Vi legger i 2017 ned et betydelig antall interne timer i fagarbeid. Veldig bra innsats fra hele teamet og utrolig morsomt å se det engasjementet som er for faglig arbeid!

Samfunnsengasjement

Når det går så godt med oss, er vi opptatt av å hjelpe andre som ikke er like heldige. PROMIS og Promis Qualify besluttet høsten 2016 å inngå et samarbeid med 'Education for Life, Nepal'. Dette er en veldig liten organisasjon, som gjør en fantastisk innsats for å bedre utdanningen av barn i veldig fattige områder av Nepal, som er rammet av jordskjelv. Å utdanne barna bidra til en langsiktig vei ut av fattigdommen. For de kr 140 000,- våre selskaper ga for et år siden fikk EFL hjulpet 13 skoler med bøker, bokhyller o.l. Hyggelig å kunne hjelpe noen som trenger det på en så direkte og praktisk måte. Og hos EFL går alle pengene til saken og ingenting til administrasjon eller lønn til norske ansatte.

Vi er så fornøyde med resultatet vårt bidrag har gitt at vi forlenger samarbeidet med 'Education for Life, Nepal' i ett år. Sammen med PROMIS gir vi ytterligere kr 140 000,- til nye prosjekter i Nepal. Det blir spennende å følge rapportene derfra utover i 2018.

Økonomi og vekst

Med full sysselsetning, positiv utvikling på timeratene og bra bidrag fra underleverandører blir 2017 et veldig godt økonomisk år. Selv om vi ansatte sitter igjen med hovedtyngden av omsetningen vår, så blir det et pent overskudd på bunnlinjen. Årsresultatet er ikke klart i skrivende stund, men jeg kan love gode tall takket være alles gode innsats i året som gikk.

Så til den ene saken der vi ikke kan være helt fornøyd; vi har ikke klart å oppfylle våre målsetninger m.h.t. å øke antall ansatte. De sist ankomne startet i januar og februar. I tillegg mister vi fra nyttår en konsulent som har valgt å bli fast ansatt hos kunden. Det gir oss en beskjeden vekst i 2017. Det er vi ikke fornøyd med og vil derfor intensivere arbeidet med å få ansatt flere flinke testledere i 2018. Vi har mer enn nok av forespørsler til å holde mange nye testledere sysselsatt og vi har et supert faglig og sosialt miljø. Og ikke minst; vi har en særdeles gunstig lønnsmodell. Så er du en senior testleder eller kjenner noen som er det, nøl ikke med å ta kontakt for en prat om mulighetene for jobb i Promis Qualify.

Avslutningsvis vil jeg ønske alle ansatte med familier, alle partnere og kunder en riktig god jul og et godt, fremgangsrikt nytt år!

Mvh Remi Hansen

Daglig leder Promis Qualify AS 

 

Promis Qualify støtter Education For Life Nepal

 

     

Sammen med vårt søsterselskap PROMIS AS støttet vi høsten 2016 / våren 2017 Education for life Nepal med tilsammen 140.000 kroner.

Etter evaluering av flere ulike prosjekter, ble Education for life og deres arbeid med å etablere skolebiblioteker i Nepal valgt. Vi ble enige om å støtte oppbygging av biblioteker i Gorkhaprovinsen som var nær episenteret og derfor hardt rammet av jordskjelvet i 2015. Området er også preget av mye fattigdom og store forskjeller mellom menn og kvinner. Education for life er en frivillig organisasjon som er avhengige av støtte og donasjoner fra bidragsytere, de tjener også noe på salg av håndlagde nepalske produkter som tepper, ull ornamenter og skjerf i Norge og Dubai. All fortjeneste fra salg går direkte til kjøp av skolebøker og annet skoleutstyr.

Vi i Promis Qualify har tro på at kunnskap er viktig for på lang sikt å komme ut av fattigdom og nød. Gjennom prosjektet som har gått over 6 faser har vi bidratt til at 12 skoler har fått bøker og annet nødvendig materiell, og over 1600 elever har kunnet få skolegang.

Bidraget har gått til kjøp av skolebøker, ulike bokhyller, opprettet biblioteker og innkjøp av andre nødvendige møbler. Alle møblene som ble bestilt er i tillegg produsert av lokale håndverkere og materialer.

 

Vi har fått løpende tilbakemeldinger fra EFL hva pengene har gått til, og vi er stolte og ydmyke over å ha fått bidratt til så store endringer i unge menneskers liv.

Vi er også stolte av våre medarbeidere som engasjerer seg for å hjelpe noen som trenger det.

Noen ord vi mottok fra Nepal:

"One child, one teacher, one book, one pen can change the world.” - Malala Yousafzai
Hurrah !! We have completed our 180 days libraries & book shelves project creating 'A Room to Read' in each of twelve schools around epicenter of Gorkha earthquake of April 2015. A nice gift to the earthquake survivors and children on the occasion of 2nd EQ anniversary.
Almost all schools were totally destroyed during the devastating earthquake. I feel myself fortunate to be able to create libraries in all these deserving schools.
Thank you Education for Life, Promis project- Norway, karmaflights Foundation Nepal and everyone who put their unconditional love, effort and contribution for helping to realize these projects with lasting impact in supporting the child education in Nepal -:) "

Promis Qualify tester Bordeaux

En langhelg midt i september var det igjen tid for Promis Qualify sin årlige utenlandstur, og i år ble Bordeaux valgt som reisemål etter en demokratisk avgjørelse. Forventningsfulle dro vi av gårde for faglig påfyll samt test og kvalitetssikring av lokal vin.

 

Faglig opplegg

Det faglige opplegget for året hadde fokus på planlegging og gjennomføring av lyntaler. Vi hadde på forhånd fått en gjennomgang av presentasjonsteknikk og hvordan lage presentasjoner som støtte til lyntale. Alle holdt hver sin lyntale, fikk tilbakemeldinger, forbedret talen og denne ble deretter holdt på nytt. Lyntalene ble gjennomført med stort alvor og innlevelse, og det var et stort spenn i temaene. Premieutdeling for ulike kategorier ble også satt pris på av deltakerne.

Samme kveld spiste vi middag på Bar du Boucher (Slakterbaren) et uformelt og populært sted med biff som spesialitet der man kunne velge kjøttet selv fra slakterens kjøttdisk. Vi i Promis Qualify slo et slag for delingsøkonomi, og bestilte (store deler) ulikt kjøtt og tilbehør som alle delte broderlig av. Mat og vin var det ingenting å utsette på, og spesielt morsomt var det at vi igjen fikk smake en av våre favorittviner fra biffmåltidet hos en vinbutikk i Saint-Émilion neste dag.

Noen nøyde seg med ett glas vin den kvelden

Byliv

Vi hadde valgt bosted sentralt i denne byen som har verdensarv-status, noe som gjør den til klodens største urbane UNESCO-miljø, og en undersøkelse fra 2012 kåret Bordeaux til Frankrikes andre mest populære by. Med tre ansatte som jobber med testing innen løsninger for kollektivtrafikk og billettering var det også interessant å utforske bybanen i Bordeaux. Imponerende at det i sentrum er avgang omtrent hvert 3. minutt. Og da gjør det jo heller ingenting om èn i reisefølget ikke får plass på en overfylt bane i morgenrushet og må ta neste bane. Billettautomatene var det derimot ikke så enkelt å forstå seg på hvis man ikke kunne fransk. Men etter litt knoting med den rare joysticken på automaten og bruk av riktig type betalingskort fikk vi ut billetter.

 

Slott og gammel vin

Som forventet kunne Bordeaux by på mye veldig god mat og ikke minst gode viner. Dette fikk vi oppleve i særdeleshet på lørdagens utflukt som gikk mot Saint-Émilion. Her besøkte vi to vinslott, Chateau de la Rivière og Chateau de Pressac. Vi hadde med oss egen guide hele dagen. Han fortalte om de ulike klassifiseringene som finnes av vin og vingårder i Bordeaux-regionen, de ulike mest vanlige vindruene samt forskjeller i jordsmonn og vekstforhold for vinranken. Under eiendommen til Chateau de la Rivière var det imponerende irrganger av tunneler som var et resultat av uthenting av kalkstein. Stabil temperatur og fuktig klima i tunnelene ga perfekte forhold for lagring av vin, og på omvisningen i tunnelene fant vi flasker helt tilbake til 1962 fra Chateau de la Rivière sin produksjon. Omvisningen ble avsluttet med ost, spekemat og vin på terrassen foran slottet. I Saint-Émilion ble det mer vinsmaking i butikken til Bordeaux Classique og noen kasser vin fant også veien til Oslo etter dette besøket. I byen fikk vi også komme inn i den unike Monolittkirken som er gravd ut av kalksteinsklippen i sentrum. 

  

Lørdagens festmiddag ble avholdt på Le Bistrot du Gabriel, en restaurant omtalt i Michelin Guiden, der "Gourmand-meny" med vinpakke ble servert. Mange vil nok huske den rause porsjonen med Foie gras til forrett her.

Turen ble avsluttet med et elvecruise på elven Garonne søndag. Utrolig nok kunne man ikke se elven fra sentrum for 20 år siden, men opprydning langs havna og vasking av fasadene gjør at utsikten er flott fra lunsj-bordet vårt ombord i båten. Etter tur på egenhånd i sentrums gågater satte vi kursen hjem igjen mot Norge, mette og fornøyde på alle måter etter en særdeles vellykket tur.

Eurostar 2017 - med foredrag fra Promis Qualify

Vi i Promis Qualify er svært stolte over å kunne annonsere at vår egen Christian Brødsjø har fått antatt et foredrag på konferansen EuroSTAR , som er den mest anerkjente konferansen innen testfaget i Europa.
Konferansen har i år 25 års jubileum, og feires i København med temaet: The Magic of testing. Christian sitt foredrag har tittelen: «The sky is the limit – or how to test a new airport terminal» Vi ser virkelig fram til å høre mer om dette spennende temaet i København i november.
For hele programmet, se her: Program EuroSTAR 2017

Vi vokser videre - Velkommen Richard Rostad!

 Vi vokser videre og har gleden av å ønske velkomment til Richard Rostad! Richard er en meget erfaren testleder og tester med over 20 års fartstid innen SW kvalitet. Han har erfaring både fra private og offentlige virksomheter. Richard har gjennom sin karriere opparbeidet betydelig kompetanse og erfaring med teststrategi, testplaner, testdata og testverktøy. Han har hatt ansvar for kravspesifikasjonstest og akseptansetest, testledelse av IKT-infrastruktur, ytelsestesting og sikkerhetstesting. Foruten roller knyttet direkte til test og kvalitetssikring, har han erfaring som utvikler, systemarkitekt og prosjektleder / teknisk prosjektleder. Dette gir ham en helhetlig forståelse av hele systemutviklingsprosessen. Vi ser fram til å få deg med i teamet.