Bohemian Rhapsody 2018

Skrevet av Liv Krabberød.

Mot slutten av september bar det på årlig langhelg med oss i Promis Qualify, denne gangen sammen med våre kollegaer i PROMIS. Turen gikk til den delen av Tsjekkia som tidligere ble kalt Bohemia, en historisk region i Sentral-Europa og et tidligere kongerike som i mange århundrer var en del av det tysk-romerske rike og Habsburgerriket. Vi startet og sluttet turen i Bohemias hovedstad, Praha, som vitner om sin storhetstid med all sin fantastiske arkitektur. Fredagen ble vi ønsket velkommen av utrolige 25 grader og strålende sol, og startet med lokal lunsj med gulasj og bratwurst og herlig tsjekkisk kald pilsner på torget i gamlebyen, omringet av barokk- og middelalderarkitektur. Den "astronomiske klokken" fra middelalderen på rådhuset på torvet var dessverre under oppussing, så vi gikk glipp av den attraksjonen. 12 apostler i form av forseggjorte trefigurer viser seg visstnok hver time, og klokken er “smart” og sørger selv for å gå presist da den tilpasser sin hastighet til været!

Ettersom frihet og selvstendighet står sentralt i Promis Qualify valgte noen å fortsette å nyte tsjekkisk øl i solen, mens andre gikk på sightseeing for å oppleve gamlebyen: Karlsbroen og slottet på høyden, ifølge Guiness rekordbok er Praha-slottet det største slottskomplekset i verden med et areal på over 70 000 m2. Det skal sies at det var en liten utfordring å nyte den historiske stemningen med all imponerende arkitektur for bare turister, turistboder og turistbutikker, men så lenge man hever blikket så går det strålende. På vei ned fra Praha-slottet var det igjen tid for en tsjekkisk øl-stopp under arkader i den "bourgeoise" delen av gamlebyen under slottshøyden.

Vi benyttet oss igjen av valgfrihet og enkelte av oss takket ja til tidlig buss til vår neste destinasjon - fantastiske Chateau Mcely - 1 av 2 eco hoteller i EU, en times busstur utenfor Praha i St Georges skogen. Den planlagte turen i svømmebassenget og litt avslapping med en god bok måtte utsettes da et heftig uvær meldte seg, men litt cava og en hyggelig middag i slottets vinterhave var et absolutt akseptabelt alternativ.

Vi som gikk for å utforske barlivet i Praha, og etterhvert en nydelig middag med typisk tsjekkiske retter som (igjen) gulasj, and og spätzle på ærverdige Cafe Louvre, hoppet på en sen tilbudt buss til slottshotellet rundt midnatt.

 

Lørdagen våknet vi til sol igjen, men langt fra 25 grader, i herskapelige og landlige omgivelser på Chateau Mcely. Dette slottet var fra 1869 til utpå 1900-tallet det private landstedet til det tyske Thurn & Taxis aristokratiske familiedynastiet, men var forlatt og totalt forfalt da hotellets unge grunnleggere oppdaget det i 2001. Vi startet med frokost - faktisk med mulighet for kaviar & champagne!, en liten rundtur for å se den Robin Hood'ske slottshaven med et lite svømmebasseng, tennisbane, urtehave, små "hvilesoner" av hengekurver eller benker og bøkeskog før vi startet på den faglige delen. PROMIS hadde ITPP 2.0 på agendaen mens vi i Promis Qualify hadde Big Testing, samt generalprøve i god "testing spirit" på Haavard Gulbrandsens Beta testing foredrag på Eurostar 2018. Hovedmålet med Big testing sesjonen var å få en felles forståelse og i fellesskap diskutere og skissere hvordan det kan presenteres og utdypes som konsept.

 

Midt mellom "slagene" ble det inntatt en felles lunsj med koldtbord og (igjen) gulasj med tsjekkisk vin, dog begrenset til et glass for å sikre faglig fokus etterpå. Utpå ettermiddagen var det igjen valgmuligheter med alt fra egentid, petangue og croquet spill, tennismatch eller jogge-, sykkel eller fottur i bøkeskogen med villsvinfeller.

På kvelden inviterte "champagnejentene" fra PROMIS til vorspiel på et av slottets suiter før vi nøt et festmåltid på langbord til 31! kollegaer, igjen nydelig tsjekkisk vin og supre samtaler og fest & moro. Vi holdt ut til langt over midnatt inkludert spontan dancing i slottskjelleren.

Søndag var det tid for fysisk bevegelse. Vi ble hentet med buss og kjørt til Trosky Castle som er en slottsruin fra 1400-tallet som er bygget på toppen av to basaltvulkanknauser. 

Så var det igjen tid for valgfrihet og man kunne velge mellom rask eller bedagelig sykkeltur eller fottur kombinert med en rundtur i originale og fascinerende "Rock Town" Hrubá Skála. Tsjekkisk Bohemia er kjent for sine sandsteinformasjoner hvor sandstein har blitt formet til "tårn" av vind, vann, frost, erosjon og oss mennesker. Så var det dags for lunsj i et gotisk bygg før valget stod mellom egentid på slottshotellet eller en spontant planlagt tur til Kutna Hora. På bakgrunn av gruvedrift i det 13-16. århundre var dette et av de mest velstående områdene i Sentral-Europa på denne tiden, med mye flott arkitektur. Her finner man i tillegg knokkelkirken med hodeskaller og beinrester fra 40 000 lik, en rimelig spesiell opplevelse!  
Dagen ble avsluttet - igjen med en god, men av naturlige årsaker roligere middag, denne gang i slottets vinterhave med storm-regn på glasstaket.

 

Mandagen gledet vi oss over valgfrihet igjen i Praha, igjen med shopping/øldrikking/sightseeing med deilig avsluttende middag før hjemreisen.

Alt i alt er vi Promis Qualify'ere enige om at dette var en fantastisk tur, med tsjekkisk arkitektur og kultur, sosialt samvær over tsjekkisk mat, øl og vin og faglige diskusjoner i herskapelige omgivelser, perfekt organisert fra start til slutt, og akkurat passe frihet og selvstendighet.