Quizleis gjennom pandemien

"Dette er jo en totalt meningsløs overskrift", tenker du kanskje. Mer om det senere...

Vi trengte å gjøre hyggelige ting sammen i Promis Qualify, men i disse tider uten å møtes fysisk. Så på Teams kjører vi Kahoot-quizer med mer eller mindre jevne mellomrom. Noe som har blitt veldig populært.

Vi har vår egen Quizmaster, Haavard Gulbrandsen, som står for det hele. Planlegging, organisering, innkalling, lage spørsmål, lage svar, lage premier, lede quizene og dele ut premier.

Spørsmålene er et herlig sammensurium av allmennkunnskap, offentlig forvaltning, testfag og temaer det er veldig vanskelig å klassifisere. Men han er på sitt mest kreative når det gjelder å lage svar og lage premier.

Hovedpremien er besøk av en gammel gris. Men det er litt uklart om det er førstepremie, trøstepremie eller sistepremie. Og om det er en selvgående vandrepremie. Det er mulig at dette kommer opp som et spørsmål på en fremtidig quiz.

Uansett masse fjas og gøy. Noe som det ikke er så mye av ellers for tiden.

 


Så tilbake til ordet "Quizleis".

Du tenker muligens at "quizleis" er forsøk på en artig vri på nynorske "kvisleis"?
De er nok homonymer, men har bare en ting til felles: Ingen av de to ordene er såkalte ekte ord. De er altså ord som ikke er godkjent av slike som har til jobb å godkjenne ord.

Men der stopper likheten. "Kvisleis" brukes feilaktig av mange i stedet for "korleis". "Quizleis" derimot, brukes ikke av noen, og betyr noe helt annet, nemlig "Spørrelek på Kahoot fra hjemmekontor".
Fordi: "Quiz" er selvforklarende, det er "leis" som skaper forvirring.

Hvordan kan "leis" bli "Kahoot" og "hjemmekontor"?

    • "Leis" er flertallsformen av det engelske ordet "lei", som betyr "krans".
    • "Kahoot" er avledet fra engelske "cahoots", som betyr "å rotte seg sammen". En krans kan man, i et anfall av overstadig frimodighet, påstå er et antall blomster som har rottet seg sammen.
  • "Cahoots" kommer igjen fra franske "kahute", som betyr noe slikt som "provisorisk hytte". Hjemmekontoret er ubestridelig vår tids mest brukte provisoriske hytte.

Leis-Cahoots-Kahoot-Kahute

 Alt henger sammen med alt.

Så det vi gjør i Promis Qualify som ett mitigerende tiltak under pandemien, er at vi fra hver vår provisoriske hytte rotter oss sammen til spørrelek på Kahoot.

Selv om det bare er noen dager siden forrige Quizleis, gleder vi oss allerede til neste. Fint å kunne tøyse litt sammen med kollegaer, selv på avstand.