"Visst fanden skal der skytes med skarpt!"

Dette er som kjent oberst Birger Eriksen's berømte sitat fra 9. april 1940. De lærde strides dog om han virkelig uttalte seg på denne måten, men hans rolle som kommandant på Oscarsborg under senkingen av Blücher er det ingen tvil om. Den tyske invasjonen ble forsinket med ett døgn, noe som gjorde det mulig for konge, regjering, storting og Norges Bank's gullbeholdning å komme seg ut av Oslo i tide.
Denne historien fikk vi fortalt flere ganger på vår årlige Promis Qualify-tur, sammen med andre historer om Oscarsborg og dens rolle opp gjennom århundrene.

Vanligvis så samles vi på Gardermoen for en litt mer fjerntliggende destinasjon, men denne gang startet turen tidlig om morgenen med RIB fra Aker Brygge. Vi fordelte oss på to båter slik at noen fikk en tur med mer hopp og sprett enn de andre, men alle kom veldig våkne frem og var klare for fagdag med strategiarbeid. Seinere ble det også tid til leker og konkurranser, historisk omvisning på Oscarsborg, og både drikke og mat i tilstrekkelige mengder. 

Siden reisen i år var såpass kortreist, så kunne våre respektive være med på historisk omvisning og middag siste kvelden, og den avsluttende RIB-turen på søndag.