42: Svaret på spørsmålet om livet, universet og alt.

Av Dag-Vidar Lorgen.

Som nyansatt i PROMIS Qualify var det morsomt å lese artiklene om livet i PROMIS. De blir skrevet etter antall dager, og min kjære kollega Pål stakk av med en av de bedre når han skrev sin artikkel "1001 natt".
Litt flåsete, og uten å ta hensyn til livets tidsskjema, sa jeg at jeg burde ta 42. Svaret på spørsmålet om livet, universet og alt. Ikke noe press der altså.

Jeg ble tatt på alvor.

Det er da en trøst å finne i Hitchhikers guide to the galaxy. Det viktigste salgsargumentet til blekka er at det står «Don`t panic» i fet skrift på bokens perm. Så pust ut, pust inn. Dette går bra. Og blir nok like sammenhengende som nevnte bok. Man har da tross alt et håndkle tilgjengelig. Både hjemme og innimellom i konsulentkontoret. Altså i ryggsekken. I tillegg til bruksområdene som nevnes i guiden er et håndkle ypperlig til å redde personlig hygiene før avdelingsmøter, middager etc etter arbeidstid. Man kan til og med unngå å høre «bahut» fra kona når man kommer hjem om man bruker det på vei hjem fra jobb.

“Forty-two,” said Deep Thought, with infinite majesty and calm.

Så dette var altså svaret på spørsmålet om livet, universet og alt. At ingen kjente spørsmålet etc kan diskuteres fra et testlederperspektiv i det vide og brede. Retrospektiven gir i alle fall ikke mange positive lapper… At man i tillegg må lage en supercomputer (jorden) for å finne spørsmålet, og som så blir ødelagt 5 minutter før svaret er klart er jo en prosjektlederskandale av dimensjoner…

Dog. Hva er egentlig spørsmålet? Siden jorden skulle gi svaret må vi kunne finne rester av dette her, og da er Urban dictionary et naturlig sted å starte.

Den første forklaringen er at dette betyr «død». Japansk uttale gir "shi ni" (fire to), altså å dø. Hmmm.. Litt vel fatalistisk. Man trenger jo ikke et håndkle for å dø. Ok, et håndkle kan være et liksvøpe også, men med tanke på livets iboende tøffhet, kan ikke dette være svaret. Mikroorganismer kan overleve i de tøffeste forhold, bjørnedyr er i stand til å overleve i det ytre verdensrom på kometer etc. Nei. Dette er ikke svaret.

La oss gå til neste innslag.

Den egyptiske guden Ma`ats 42 prinsipper. Lovende. Etter ca 10 millioner år med beregninger bør noe slikt kunne være svaret på 42. Dere kan lese dem her. I utgangspunktet et ganske bra sett leveregler. Men det er jo alltid et men En gud som er bedre enn andre? Det betyr i klartekst en farao, altså et ordinært menneske. Ikke helt noe jeg klarer å identifisere med spørsmålet om livet, universet og alt. Tvert om er jeg glad for å jobbe i et selskap hvor ingen er bedre enn noen andre. Alle har lik lønnsmodell og lik medbestemmelse.

I tillegg må vi se på guidebokens utsagn; «It is a well known fact that those people who most want to rule people are, ipso facto, those least suited to do it. To summarize the summary: anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.” Mennesker med maktbegjær som blir faraoer og inntar andre ledende stillinger er som det står nødvendigvis ikke skikket for jobben. En organisering som i PROMIS Qualify, som jeg sammenligner med en sammenslutning av enkeltmannsforetak, er for meg mye nærmere betydningen av 42. Særlig tatt i betraktning av at kulturen i stor grad består i å løfte hverandre frem i stedet for å bruke albuer og andre metoder for selvhevdelse.

Urban dictionary nevner også “42 is the number with which God creates the Universe in Kabbalistic tradition.”

Mnja… Denne er basert på en ikke helt overbevisende numerologi. Guiden sier også at; “There is a theory which states that if ever anyone discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.”

Basert på resultatene i årets fotball-VM og de enorme omveltningene i verden de siste tiår, heller jeg til at teorien som sier at dette alt har skjedd er korrekt.

Det gjør det ekstra spennende å leve i disse tider, og etter 42 arbeidsdager i PROMIS Qualify ser jeg ingen tegn til at dette skulle være slutten på noe. Det ligner heller på starten på et langt og fruktbart samarbeid.

For å vri litt på delfinenes avskjedsmelding i Hitchhiker’s-trilogien: «Hello, and keep the fish coming!"

 

Bilder fra Unsplash