Sesjonsbasert testing i disse hjemmekontortider

Hjemmekontor tvinger oss til å tenke nytt, noe som ofte er veldig bra.

Av Haavard Gulbrandsen

 

Vi hadde fagkveld for en stund tilbake om sesjonsbasert testing, og prinsippene for dette passer nydelig inn sammen med hjemmekontor!

Sesjonsbasert testing er i all enkelhet en exploratory testmetode hvor man setter av f.eks en time og registrerer alle observasjoner på et overordnet nivå, slik at ikke arbeidet blir forstyrret av tidskonsumerende dokumentering som f.eks grundige beskrivelser av observasjonene. I etterkant kan man utdype de observasjoner som anses som relevante.

Derfor har vi benyttet denne teknikken i det siste i våre prosjekter, som et ledd i regresjonstest av en produksjonskandidat eller i forbindelse med en gjennomgang av selve produktet.

Jeg vil beskrive i enkelhet hvordan man kan sette opp dette ved hjelp av Jira Zephyr og Teams. Det er viktig å understreke at andre verktøy, herunder også regneark, kan erstatte Jira Zephyr.

Jira Zephyr muliggjør det å sette opp egne testsesjoner hvor alle funn logges uten at de påvirker pågående sprinter, og hvor man kan sette start og slutt tidspunkt.

I Teams samler man de aktuelle utøverne for å enes om scope og tidsbruk. Vi har funnet at det er viktig at alle funn logges, ikke bare helt klare feil.

Det ideelle er å ha 5-6 personer med, gjerne utviklere, designere, produkteier, testere og kundefront.

Sesjonen starter og funnene rapporteres. Etter at sluttidspunktet er nådd, tar man en rask Teams-gjennomgang med erfaringer (retrospektiv).

Funnene gjennomgås og prioriteres av testleder, marked og systemeier.

Resultatet deles enkelt med alle deltakere, og man kan her argumentere for å prioritere opp eller ned sine egne funn.

Alt er sporbart og tilgjengelig, og mye er faktisk gjort på en vanlig arbeidsdag, både forberedelser, gjennomføring og evaluering.

For flere tips er det bare å ta kontakt med Promis Qualify, alle tanker og forespørsler er velkomne.

Haavard Gulbrandsen kontaktes på tlf.: 95767135 eller mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyttig lenke: https://promis-qualify.no/index.php/aktuelt/180-fagkveld-hos-promis-qualify-om-sesjonsbasert-testing