1349 dager i Promis Qualify: Pest eller fest?

“Hva med å skrive artikler rundt antall dager man har jobbet i Promis Qualify?” 
“Super idé! For eksempel 1349, høres jo ut som et årstall. Glimrende, vi skriver om hendelser på årstallet man får når man teller antall dager.”

Sånn var sikkert dialogen i redaksjonen når idéen ble til. Ett godt eksempel på kreativiteten som vi finner i Promis Qualify. Også et godt eksempel på det uhøytidelige og tonen vi liker hos oss. Så her er mitt bidrag. Den 6. mai har jeg vært 1349 dager hos Promis Qualify. Et årstall preget av pandemi, og merkelig nok har mine 1349 dager også vært preget av pandemi, dog heldigvis ikke med samme dramatiske følger. 

Året 1349 kom «Svartedauen» til Norge. Svartedauen var en pest-pandemi som rammet Europa og deler av Asia fra 1346 til 1353. I Norge herjet pesten fra 1349 til 1350. Pest er en bakteriell infeksjonssykdom som er ansvarlig for de alvorligste epidemiene i historien. Pest fantes, og finnes ikke naturlig i Europa.  Den ble troligvis importert i fra Asia i 1340, som resultat av globalisering. Svartedauen var første utbrudd av mange som senere skulle ramme Europa med jevne mellomrom i perioden 1347-1772. Fra siste del av 1600-tallet klarte de mer og mer sentraliserte kongedømmene i Vest-Europa i større grad å avgrense utbruddene gjennom administrative tiltak, som isolering av syke, avsperring av områder og karantene av skip. I Øst-Europa fortsatte pesten helt ut i 1800-tallet.     

1000-årsperioden før pesten kom til Europa hadde vært en periode med stor vekst i både befolkning og økonomi.  Så stor hadde befolkningsveksten vært, at historikere vurderer at ressurser trolig var på bristepunktet, gitt teknologien tilgjengelig. Byene var tett befolket, og sanitære forhold nesten fraværende.  Alt lå altså til rette for at pesten kunne spre seg raskt blant befolkningen. Historikere kan vanskelig anslå hvor stor dødelighet pesten hadde. Til det er det for dårlig kilde materiale. Men man ser at i perioden 1340-1500 så var om lag 60% av alle gårdsbruk lagt øde. I Bergen anslås det en dødelighet på 30-40% av befolkningen, og det ansees at en dødelighet på rundt 20% av befolkningen stemmer med tall fra resten av Europa. 

I 2020 ble vi igjen kjent med pandemi i Norge. Jeg hadde da vært hos Promis Qualify i ganske nøyaktig 6 måneder, og hadde allerede funnet meg godt til rette. Jeg hadde rukket å være med på den årlige turen som Promis Qualify organiserer.  I 2019 gikk turen til Lofoten med faglig innhold, fantastikk natur og ikke minst kollegialt samhold. Ved juletider samme år var det tid for den årlige julekonserten og årsmiddag. Årsmiddag holdt vi på under pandemien også, men da virtuelt med mat som den enkelte kokkelerte i eget kjøkken med kollegaer på Teams.   

Hvordan Pandemien vill forme Norge og Promis Qualify gjenstår å se. Men ser man tilbake på 1349 kan selv de mest traumatiske hendelser føre til positive endringer. Hos Promis Qualify jobber vi aktivt for å sikre at så blir tilfelle.