En langhelg midt i september var det igjen tid for Promis Qualify sin årlige utenlandstur, og i år ble Bordeaux valgt som reisemål etter en demokratisk avgjørelse. Forventningsfulle dro vi av gårde for faglig påfyll samt test og kvalitetssikring av lokal vin.
Faglig opplegg
Det faglige opplegget for året hadde fokus på planlegging og gjennomføring av lyntaler. Vi hadde på forhånd fått en gjennomgang av presentasjonsteknikk og hvordan lage presentasjoner som støtte til lyntale. Alle holdt hver sin lyntale, fikk tilbakemeldinger, forbedret talen og denne ble deretter holdt på nytt. Lyntalene ble gjennomført med stort alvor og innlevelse, og det var et stort spenn i temaene. Premieutdeling for ulike kategorier ble også satt pris på av deltakerne.
Samme kveld spiste vi middag på Bar du Boucher (Slakterbaren) et uformelt og populært sted med biff som spesialitet der man kunne velge kjøttet selv fra slakterens kjøttdisk. Vi i Promis Qualify slo et slag for delingsøkonomi, og bestilte (store deler) ulikt kjøtt og tilbehør som alle delte broderlig av. Mat og vin var det ingenting å utsette på, og spesielt morsomt var det at vi igjen fikk smake en av våre favorittviner fra biffmåltidet hos en vinbutikk i Saint-Émilion neste dag.
Noen nøyde seg med ett glas vin den kvelden
Byliv
Vi hadde valgt bosted sentralt i denne byen som har verdensarv-status, noe som gjør den til klodens største urbane UNESCO-miljø, og en undersøkelse fra 2012 kåret Bordeaux til Frankrikes andre mest populære by. Med tre ansatte som jobber med testing innen løsninger for kollektivtrafikk og billettering var det også interessant å utforske bybanen i Bordeaux. Imponerende at det i sentrum er avgang omtrent hvert 3. minutt. Og da gjør det jo heller ingenting om èn i reisefølget ikke får plass på en overfylt bane i morgenrushet og må ta neste bane. Billettautomatene var det derimot ikke så enkelt å forstå seg på hvis man ikke kunne fransk. Men etter litt knoting med den rare joysticken på automaten og bruk av riktig type betalingskort fikk vi ut billetter.
Slott og gammel vin
Som forventet kunne Bordeaux by på mye veldig god mat og ikke minst gode viner. Dette fikk vi oppleve i særdeleshet på lørdagens utflukt som gikk mot Saint-Émilion. Her besøkte vi to vinslott, Chateau de la Rivière og Chateau de Pressac. Vi hadde med oss egen guide hele dagen. Han fortalte om de ulike klassifiseringene som finnes av vin og vingårder i Bordeaux-regionen, de ulike mest vanlige vindruene samt forskjeller i jordsmonn og vekstforhold for vinranken. Under eiendommen til Chateau de la Rivière var det imponerende irrganger av tunneler som var et resultat av uthenting av kalkstein. Stabil temperatur og fuktig klima i tunnelene ga perfekte forhold for lagring av vin, og på omvisningen i tunnelene fant vi flasker helt tilbake til 1962 fra Chateau de la Rivière sin produksjon. Omvisningen ble avsluttet med ost, spekemat og vin på terrassen foran slottet. I Saint-Émilion ble det mer vinsmaking i butikken til Bordeaux Classique og noen kasser vin fant også veien til Oslo etter dette besøket. I byen fikk vi også komme inn i den unike Monolittkirken som er gravd ut av kalksteinsklippen i sentrum.
Lørdagens festmiddag ble avholdt på Le Bistrot du Gabriel, en restaurant omtalt i Michelin Guiden, der “Gourmand-meny” med vinpakke ble servert. Mange vil nok huske den rause porsjonen med Foie gras til forrett her.
Turen ble avsluttet med et elvecruise på elven Garonne søndag. Utrolig nok kunne man ikke se elven fra sentrum for 20 år siden, men opprydning langs havna og vasking av fasadene gjør at utsikten er flott fra lunsj-bordet vårt ombord i båten. Etter tur på egenhånd i sentrums gågater satte vi kursen hjem igjen mot Norge, mette og fornøyde på alle måter etter en særdeles vellykket tur.